Reproduïm el comunicat de la Coordinadora UB

Bona tarda a tothom,

Demà dimecres 26 de febrer la gent que formem part de la secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical de la Universitat de Barcelona (COS UB) farem pública la nostra proposta sobre la situació de l’Estatut UB 2003 i l’Estatut UB 2014.

Agraïm al professorat i el PAS que heu acudit avui a la concentració davant de l’Edifici històric la vostra presència. Ni la història ni la vida es construeixen des de la por. I encara menys des de l’egoisme de la majoria. Cada dia som més, i amb més cares noves; la nostra única extravagància és que el que diem, ho fem. No demanem absolutament res a ningú, simplement intentem mantenir una mica de dignitat a les nostres vides, i de debò que reconèixe’ns els uns als altres en aquest camí és un privilegi i una alegria. Si voleu fer-ho junts ja ho sabeu: ub@sindicatcos.cat
Hem pres noms diferents al llarg dels temps, però som els de sempre: persones que s’uneixen, que comparteixen i que lluiten col·lectivament. Quatre gats, 40 o 400: el trajecte és el mateix. No ens vendrem mai, perquè no tenim preu. I tirarem endavant, podeu estar-ne segurs.

D’altra banda, com hem fet en altres ocasions a l’hora de difondre la tasca de la gent de la UB organitzada en la lluita per un model d’universitat autènticament públic i al servei de la nostra pròpia societat, tot seguit reproduïm el comunicat que avui 25 de febrer ens han fet arribar les companyes i els companys de la Coordinadora UB.

***

 

Benvolguda professora, professor, treballador/a en tot cas

 

El matí del dimarts 25 de febrer de 2014, estudiants i treballadors de la Universitat de Barcelona ens hem situat simbòlicament als diferents accessos del Paranimf de l’edifici històric. S’ha evitat així, la celebració del Claustre Extraordinari per a la discussió i aprovació de la reforma dels nous Estatuts de la Universitat de Barcelona.

Què impliquen aquests nous Estatuts i quin és el perquè de la nostra mobilització?, us estareu preguntant.

Creiem que la proposta de Reforma dels Estatuts de la UB és simplement una acció més d’implantació del sistema de Governança Universitària impulsada pel Ministeri d’Educació i, sobretot, la Secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya.

El nostre rector, Dídac Ramírez, a través del seu Delegat per la Reforma de l’Estatut (el Dr. David Vallespín), ens ha venut l’argument de la “por” a una intervenció de la Generalitat en la ja reduïda autonomia universitària a través d’una nova Llei d’Universitats que li posi fi. Aquesta futura intervenció legal està clar que afavoriria totes aquelles societats privades que ara mateix comprenen l’educació superior com una simple font de beneficis i no pas com un servei públic i universal al que tothom hauria de ser capaç d’accedir-hi.

Aquest argument de la ineficàcia actual de la presa de decisions a les universitats és del tot fals. Des de fa anys el poder s’està acumulant a les altes esferes del Consell de Govern i un Consell Social que es ven com la connexió de la universitat amb la “societat” però que en realitat es la via de control de l’empresa privada de la gestió universitària, ja que és aquest òrgan qui dóna el vist-i-plau definitiu a l’aspecte tristament més important: els pressupostos.

Què és realment ineficaç? La resposta és senzilla: la manca de pluralitat i participació de la comunitat universitària en la presa de decisions. Amb un Claustre ja amb escasses funcions i amb un projecte de major centralització del poder per part de l’equip del rector què ens queda? L’únic que ens queda és l’acció i  entenem el bloqueig de la celebració, com un exercici de la legítima defensa de l’autonomia universitària sobre les ingerències externes, ja sigui del govern o dels bancs i corporacions

Per aquesta reforma de l’Estatut s’ha dut a terme una Comissió per la Reforma en que tots els col·lectius de la UB hi van assistir però en que en realitat denunciem tàctiques amagades de joc brut i converses paral·leles entre el Dr. Vallespín i algunes figures amigues de la política rectoral com ara certs degans per tal d’aconseguir suports de forma no explícita.

Els aspectes més concrets d’aquest camí enrere són la forma d’elecció de degans i caps d’estudi. Plantegen que els degans siguin escollits a proposta del rector i que la Junta ho aprovi o no. I el mateix amb els caps de departament per part dels degans. Ens han assegurat que amb aquesta proposta la sobirania segueix recaient en les juntes i consells d’estudis però, és clar, això no és cert. En el moment en que perds la capacitat d’iniciativa política per elegir el teu degà, ja vas “a remolc” de les voluntats de figures superiors. I a més, qui s’atreveix a dir-li que no al rector? Fi de la autonomia i la defensa dels propis interessos.

No acceptem una reforma d’uns Estatuts que redueixen la democràcia universitària i segueixen també acceptant una precarització progressiva del personal docent i d’administració i serveis.

DIJOUS 27F, manifestació PUDUP 

Contra la universitat de copagament i per la pública

18h: Bloc Diagonal, Palau Reial.

19h: Pl. Espanya

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s