Document de disconformitat amb els concursos per al professorat associat de la UB

Reproduïm el comunicat següent de l’Assemblea de professorat Reclamant amb la proposta d’adjuntar el document següent en els processos de concurs.

***

Document de No conformitat amb els concursos

Companyes i companys,

Des de l’Assemblea de Professorat Reclamant volem compartir les següents reflexions sobre els concursos per al professorat associat, que considerem injustos tant en el seu plantejament i condicions com en les seves possibles conseqüències, i que mostren una vegada més com la Universitat de Barcelona no té cap intenció de solucionar el veritable problema, que són les miserables i indignes condicions laborals del professorat associat i el frau de llei que suposa fer servir aquesta figura per contractar investigadors que fan tasques estructurals.

 

Tot i considerar que els concursos públics són el mecanisme adequat per avaluar els mèrits i la capacitació de les persones que volen accedir a un lloc de treball a l’Administració pública, per tots els motius que s’exposen a l’arxiu adjunt, animem tot el professorat associat que hagi de passar concurs a signar i adjuntar a la sol·licitud de participació en el concurs un document de no conformitat. Segons els advocats consultats, aquest acte de protesta no suposaria cap tipus de perjudici per a la persona que el realitzi en cap hipotètica situació futura.

Assemblea de Professorat Reclamant
Barcelona, 25 de juny del 2014

***
El document disponible a l’arxiu adjunt és aquest:

***

Jo, ________________________________________________amb NIF____________________

 

D’acord amb el que s’exposa a continuació faig constar la meva disconformitat amb la Convocatòria de concurs públic per a la provisió de places de personal acadèmic contractat temporal – Associat que la Universitat de Barcelona ha establert a 11 de juny de 2014 per renovar contractes de professorat associat.

Amb aquest escrit vull deixar constància que, tot i veure’m obligat/da a presentar-me a concurs per no perdre una feina que ja vinc fent fa _____ mesos, no estic d’acord amb les condicions i el context en què s’estableix aquesta convocatòria, tot i considerar que els concursos públics són el mecanisme adequat per avaluar els mèrits i la capacitació de les persones que volen accedir a un lloc de treball a l’Administració pública. Per tant, no es tracta d’un desacord amb els concursos públics en termes generals, sinó amb les condicions i el context d’aquests concursos en concret. Els motius del desacord i la consideració de la falta d’idoneïtat d’aquesta convocatòria són:

  • La participació en aquest concurs es fa per demostrar la idoneïtat del candidat al lloc de treball, tot i que s’hagi desenvolupat aquest treball en cursos anteriors (en alguns casos durant 4, 5 o més anys) de manera correcta i completament vàlida. Entenem que la nostra capacitació com a docents ha quedat demostrada amb escreix en cada una de les avaluacions per part de l’alumnat, dels consells de departament que han requerit les nostres places i de les autoritats acadèmiques que han autoritzat les nostres contractacions, i no una vegada, sinó en cada una de les  renovacions anuals a què hem estat exposats.
  • Aquesta convocatòria posa en evidència la intenció de la Universitat de Barcelona d’evitar solucionar la cronificació de la temporalitat precària del professorat associat que hi treballa. Entenem que regularitzant parcialment les persones que han estat contractades sense haver passat concurs a través d’aquesta convocatòria, la Universitat de Barcelona evita, per enèsima vegada, abordar la qüestió de fons, que no és una altra sinó establir un pla per regularitzar i estabilitzar el professorat precari que treballa fent docència estructural, i que per tant no només pateix unes condicions laborals indignes, sinó que segueix estant en situació de frau de llei.

 

  • Amb independència de complir o no els requisits per ser contractats com a professionals externs amb el caràcter d’associats, el cert és que les unitats acadèmiques no poden justificar una necessitat tan gran de professionals externs que vinguin a aportar la seva experiència laboral i professional a la Universitat. Tenim molt clar que el mal ús i l’abús d’aquesta figura responen al seu baix cost i a la temporalitat anual, que faciliten la mobilitat de professorat en funció de les necessitats del moment i el seu acomiadament en forma de “no renovació” sense prejudici de la seva antiguitat o la seva validesa.

 

  • Un dels criteris de selecció d’aquesta convocatòria és la recerca desenvolupada, però entenem que no pot ser considerada com a requisit una tasca que no és reconeguda en el perfil laboral, ja que el contracte de professorat associat no preveu remuneració per la recerca. A més, des del curs 2013-14, s’ha eliminat del nostre espai personal el PDA amb el còmput d’hores dedicades a la recerca.

 

  • Entenem per això que la docència estructural de cada departament s’ha de cobrir a través de les figures adients, d’acord amb els perfils de professors o becaris que estableix la carrera acadèmica. Malauradament, s’ha implantat un sistema generalitzat de perpetuació de contractes de professorat temporal per desenvolupar aquesta tasca estructural. Entenem que aquest no és el procediment correcte, i que cal oferir oportunitats d’accés a figures laborals dignes per assegurar el relleu generacional i l’estabilització del professorat associat que, de facto, du a terme la carrera acadèmica.

 

Exigim que se’ns escolti i se’ns respongui, ja que vivim una situació inassumible tot i que moltes vegades sigui considerada com a normal i natural entre els companys, i reiterem la necessitat d’actuar i negociar les solucions, l’existència de les quals depèn únicament de la voluntat política, per això exigim que es duguin a terme sense demora, abans de perpetuar un any més aquesta injustícia flagrant.

 

Barcelona, a ______ de_________ del 2014

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s