Posicionament de l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UB sobre l’inici de negociacions entre el Vicerectorat de Professorat i el Comitè d’empresa de PDI-laboral

La secció sindical de la COS UB subscrivim el posicionament de l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UB (APR UB) entorn de l’anunci de l’inici d’un procés negociador entre el Vicerectorat de Professorat i el Comitè d’empresa de PDI-laboral respecte a la regularització del professorat “fals” associat –que podria afectar tan sols el professorat anterior al 2007!!!–. Des del nostre naixement legal el 6 de setembre del 2012 hem treballat per donar suport a l’autoorganització horitzontal i democràtica del professorat i del PAS en tots els contextos de mobilització a escala intraUB, d’aquí l’assumpció que fem dels plantejaments de l’APR UB, de la qual reproduïm a continuació el comunicat que han fet públic:

COMUNICAT SOBRE L’OBERTURA DE NEGOCIACIONS

Davant l’obertura de negociacions entre el comitè d’empresa de PDI-laboral i el Vicerectorat de Professorat amb relació a la regularització del professorat “fals” associat, anunciada el passat divendres 26 de setembre a la plantilla a través d’un correu electrònic del comitè d’empresa, des de l’Assemblea de Professorat Reclamant (http://professoratreclamantub.wordpress.com/) manifestem el següent:
1) Celebrem aquesta obertura de negociacions, que considerem que és fruit de la lluita col•lectiva del professorat associat de la UB durant els últims anys i de la pressió exercida sobre el Vicerectorat de Professorat i sobre el comitè d’empresa a través de diferents vies. Felicitem tots aquells companys i companyes que han lluitat en aquesta línia, i molt especialment aquells que han donat suport i que han participat en el procés de reclamació col•lectiva, amb el qual, com no ens hem cansat de repetir, el que buscàvem era el reconeixement del problema i l’obertura de negociacions a fi de solucionar la situació irregular del professorat associat. Podem considerar que, amb aquesta obertura de negociacions, el Vicerectorat de Professorat reconeix per fi de facto allò que ha estat negant de paraula: que el professorat associat es troba en una situació laboral en frau de llei que la Universitat de Barcelona té la responsabilitat de regularitzar?
2) No obstant això, exigim transparència en el procés de negociació i, sobretot, la consulta i la participació de la plantilla. No entenem sota cap concepte com és possible que el comitè d’empresa presenti una proposta de regularització abans al Vicerectorat de Professorat que a les pròpies persones afectades, a les quals diu que “representa”. En aquest sentit:
• Exigim la convocatòria immediata per part del comitè d’empresa d’una assemblea oberta a tot el professorat associat en què s’informi dels continguts concrets d’aquesta proposta (quins són els criteris d’identificació del fals professorat associat que es proposen, quines són exactament les figures a temps complet que estan sobre la taula, quin seria el calendari del procés de regularització, etc.), i sobretot, en què es consulti la plantilla i es defineixin canals permanents de comunicació i participació del professorat associat en aquest procés de negociació.
• Exigim igualment que tota la plantilla tingui accés al document de la proposta de regularització enviada al Vicerectorat de Professorat amb l’objectiu de poder-lo estudiar i de debatre’l amb temps suficient. No concebem un procés de negociació sense la plena informació i la participació dels propis afectats, que a més, en aquest cas, s’han estat organitzant i lluitant a fi d’arribar a aquest escenari com a mínim des del 2011.
3) Anunciem públicament que, pels motius que tot just hem exposat, avui mateix hem entrat per registre una petició al comitè d’empresa de PDI-laboral perquè faci el que entenem que hauria d’haver fet per iniciativa pròpia: enviar el document de proposta de regularització a tota la plantilla i convocar una assemblea informativa i consultiva abans de la propera reunió amb el vicerectorat, prevista per al dia 13 d’octubre. Si el comitè d’empresa “ens representa”, la primera cosa que ha de fer és informar i escoltar la plantilla.
Les informacions sobre el contingut de la reunió mantinguda amb el Vicerectorat de Professorat, que la secció sindical de la CGT va transmetre en un correu electrònic el proppassat dia 30 de setembre, no són d’entrada gens esperançadores, en particular amb relació a la negativa del vicerector de Professorat de tractar els casos posteriors al 2007 i als criteris emprats per definir qui es troba en situació irregular i qui no. És per això que la mobilització i la participació de la plantilla seran fonamentals per fer que aquesta obertura de negociacions no acabi sent una pantomima, que abordi d’arrel el problema gravíssim de l’extrema precarietat laboral del professorat associat i que signifiqui un primer pas vers l’abolició de l’explotació, una condició imprescindible i fonamental per garantir la qualitat de la docència i de la recerca que es fa a la Universitat de Barcelona.
L’Assemblea de Professorat Reclamant fa gairebé un any i mig que lluita per la dignificació de les condicions laborals del professorat associat a través de diferents vies com la reclamació col•lectiva impulsada per la Coordinadora Obrera Sindical de la Universitat de Barcelona (COS UB), la queixa al Síndic de Greuges de Catalunya, la campanya “Apadrina un Associat”, l’organització d’assemblees i reunions informatives i de caire autoorganitzatiu i la participació al Claustre i al Consell de Govern de la UB, entre d’altres. Malgrat els silencis, els obstacles i el menyspreu envers unes demandes que són de justícia elemental, constatem que la lluita ha servit, serveix i servirà. De totes maneres, no ens enganyem: l’obertura de negociacions és un petit pas, no és encara ni de bon tros cap solució si no s’acompanya de la mobilització del professorat. Per aconseguir que aquestes negociacions ho puguin ser, animem el conjunt del professorat associat a participar-hi i a mobilitzar-se.
Val la pena, ens hi va el futur… i el present!
Barcelona, 2 d’octubre de 2014

Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona
http://professoratreclamantub.wordpress.com/
@ReclamantsUB

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Posicionament de l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UB sobre l’inici de negociacions entre el Vicerectorat de Professorat i el Comitè d’empresa de PDI-laboral

  1. Retroenllaç: Negociacions per regularitzar els “falsos associats” a la UB | COS | secció sindical a la UB

  2. Retroenllaç: Assemblea de Professorat Reclamant de la UB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s