Negociacions per regularitzar els “falsos associats” a la UB

Tot seguit reproduïm el comunicat que hem rebut dels companys i companys de l’Assemblea de Professorat Reclamant per fer-ne difusió:

***

Benvolgudes i benvolguts,

Des de l’Assemblea de Professorat Reclamant (APR) volem compartir amb tota la plantilla la valoració que en fem i el nostre posicionament amb relació al document de proposta de regularització dels “falsos professors associats” que el comitè d’empresa va fer públic –per fi– el passat dimarts 25 de novembre, i que està en procés de negociació amb el vicerectorat de Professorat.

Aquest important document –la rellevància del qual per a les vides precàries de centenars de professores i professors explotats no queda gens reflectida en el lacònic correu del comitè d’empresa– es pot consultar a l’enllaç següent :

http://www.ub.edu/comitepdi-l/informes-questionaris-i-altres/ (sota el nom: “Informe falsos associats”)

El nostre posicionament col•lectiu, una vegada coneguda la literalitat del document, és el aquest:

1. Valorem positivament el fet de la mera existència d’una negociació sobre la regularització del fals professorat associat, tot i que se n’ha de demostrar el grau de seriositat. És el primer cop que una proposta d’aquestes característiques es concreta en un document que arriba a la taula de negociació amb el vicerectorat de Professorat. Des de l’APR venim denunciant des del primer dia, aviat en farà dos anys, que una part important del professorat associat de la UB treballa en frau de llei, i per tant donem màxima importància que s’hagin obert negociacions per a la regularització, ja que són l’escenari que hem estat exigint des del principi.

2. Valorem positivament l’esperit de la proposta i creiem que el document presentat pel comitè d’empresa té els següents punts positius:

• Finalment s’ha abordat el debat sobre la regularització del fals professorat associat al si del conjunt del comitè d’empresa, i sembla que es comença a treballar per trobar-hi solucions viables.

• El document proposa un procés just i lògic per arribar a la regularització, començant amb la tasca de detecció dels falsos associats i tractant de trobar solucions específiques per a diferents perfils de professorat associat.

• En general, el document advoca per solucions que asseguren unes condicions laborals més dignes per al professorat associat: contractes (o beques) a temps complet, una major estabilitat, un salari digne i continuïtat de la carrera acadèmica.

3. No obstant això, l’estudi col•lectiu que hem dut a terme des de l’APR ens fa considerar que el document presentat pel comitè d’empresa té mancances importants: deixa fora algunes casuístiques que, segons la nostra opinió, haurien d’estar incloses en els criteris d’identificació de “falsos associats”, i no proporciona propostes de solució adequades a tots els perfils. D’una manera particular:

• Pel que fa a la definició del col•lectiu de fals professorat associat, el document assumeix com a norma algunes situacions que no són necessàriament sempre així, com per exemple que tot el fals professorat associat no doctor està actualment matriculat al doctorat, que tot el fals professorat associat està integrat en grups de recerca dels departaments, que tot el fals professorat associat va ser contractat abans de ser doctor, o que tot el fals professorat associat amb títol de doctor disposa d’una acreditació AQU/ANECA.

• Pel que fa a les propostes de solució, el document no troba encaix per a tots els perfils de professorat associat, com per exemple aquelles persones que tot i ser doctores no tenen encara cap acreditació. A més, considerem que les beques no són la solució més satisfactòria perquè no suposen un reconeixement explícit de la nostra condició de treballadores de ple dret de la universitat, incloent-hi el fet de cobrar un sou i no un ajut o subvenció, el dret a una cotització salarial o el dret a tenir representació als òrgans de govern com a personal docent.

En conclusió, valorem positivament l’obertura d’un procés de negociació sobre la regularització del professorat associat, així com la posada sobre la taula d’un document al voltant del qual engegar aquesta negociació. Però considerant que el document presenta algunes mancances, volem fer una proposta alternativa de text, tot afegint esmenes al text base presentat pel comitè d’empresa. En la nostra opinió, el nou text és més clar, complet i satisfactori.

En breu farem arribar per registre al comitè d’empresa la nostra proposta, que podeu consultar aquí, juntament amb l’argumentació que ens ha dut a proposar els canvis:

https://professoratreclamantub.wordpress.com/2015/02/05/proposta-alternativa-document-regularitzacio/

4. Exigim una vegada més la convocatòria per part del comitè d’empresa d’una assemblea oberta en què s’informi de l’estat de les negociacions i es reculli l’opinió de la plantilla. De la mateixa manera que entre els membres de l’APR (signants de la reclamació col·lectiva impulsada per la secció sindical de la COS) hem detectat algunes mancances al document i hi hem proposat alternatives, la resta de la plantilla segur que n’hi veurà d’altres. La nostra proposta és una aportació més en la discussió col·lectiva que hauríem d’estar tenint però que el comitè d’empresa sembla voler evitar. Ens sembla senzillament de sentit comú –i una forma de funcionar transparent, inclusiva i democràtica– que un comitè d’empresa consulti els treballadors i treballadores sobre una proposta de regularització que els afecta directament.

5. Denunciem l’opacitat i les pràctiques gens democràtiques del comitè d’empresa en tot aquest procés. Davant l’anunci d’obertura de negociacions el dia 26 de setembre, la nostra doble petició comunicada a la plantilla i entrada per registre el dia 2 d’octubre (https://cosub.wordpress.com/2014/10/02/posicionament-de-lassemblea-de-professorat-reclamant-de-la-ub-sobre-linici-de-negociacions-entre-el-vicerectorat-de-professorat-i-el-comite-dempresa-de-pdi-laboral/) era: A) fer públic el document de proposta de regularització, i B) que el comitè d’empresa convoqués una assemblea oberta. La resposta del comitè d’empresa va ser enviar-nos un correu electrònic per invitar-nos a la seva propera reunió. Nosaltres vam respondre a través d’un correu electrònic que això no responia a les nostres peticions, però atenent la importància de la situació, vam decidir assistir-hi per reiterar les nostres dues demandes. La discussió a la reunió del comitè d’empresa va centrar-se en la idoneïtat o no d’enviar el document a la plantilla. Mentre que alguns delegats i delegades sindicals (entre ells la gent de la CGT) defensaven l’enviament immediat del document a la plantilla, altres argumentaven que per qüestions estratègiques era millor no fer-lo públic, i fins i tot un membre del mateix comitè va negar que existís aquest document (increïble però cert). El resultat va ser que va costar dos mesos que el comitè d’empresa fes públic el document. I encara seguim esperant la convocatòria d’una assemblea oberta.

6. Considerem que l’única manera que aquestes negociacions es duguin a terme i arribin a bon port és mitjançant la mobilització de la plantilla. A la reunió informativa convocada per la secció sindical de la CGT el 17 d’octubre es va informar que el calendari de negociació pactat inicialment entre comitè d’empresa i vicerectorat era de quatre reunions, una cada dues setmanes, és a dir durant dos mesos. Fins ara, però, només tenim constància que s’hagi realitzat la primera d’aquestes reunions, perquè el vicerectorat de Professorat no ha tornat a convocar el comitè d’empresa. Tot plegat sembla indicar que el vicerectorat no vol negociar de veritat una solució al problema dels falsos associats, sinó només fer veure que negocia, i que el comitè d’empresa en el seu conjunt no té intenció de fer cap crida a la mobilització de la plantilla per forçar a seguir amb les negociacions i aconseguir una solució justa. De fet, desconeixem si el mateix comitè d’empresa està fent res perquè aquest procés de negociacions continuï desenvolupant-se. L’única possibilitat que aquestes negociacions, que en realitat són fruit de la lluita sostinguda per unes condicions laborals dignes, no siguin una pantomima és mobilitzant-nos per obligar els actuals gestors de la misèria i l’explotació a escoltar-nos. Que siguem nosaltres qui plantegem això i no el comitè d’empresa de PDI-laboral resulta, un cop més, vergonyós.

7. Per tots aquests motius, animem tot el professorat associat a organitzar-se, participar a les assemblees i secundar les mobilitzacions que es convoquin amb l’objectiu d’articular els mecanismes necessaris a fi d’abolir d’una vegada l’explotació i la precarietat entre el professorat de la UB.

La situació és greu, i a moltes ens hi va la vida i la dignitat.
Barcelona, 5 de febrer de 2015
Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona
professorat.reclamant.ub@gmail.com
http://professoratreclamantub.wordpress.com/

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s