26-F: VAGA DE PROFESSORAT I PAS DE LA UB (ASSEMBLEA DE PROFESSORAT RECLAMANT UB)

Reproduïm el comunicat dels companys i les companyes de l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UB donant suport a la vaga de professorat i PAS de la UB per a demà dijous, 26 de febrer, i convocant a acudir a la manifestació a les 12 del migdia a Pl. Universitat / Aribau per fer el bloc de professorat i PAS al final. I agraïm sincerament les mostres de solidaritat rebudes.

Demà farem vaga, per més que n’hi hagi que insisteixen a reduir-la a una vaga d’estudiants.

Demà dijous, a la UB, hi haurà professorat i PAS que farem vaga.

***

Benvolguts i benvolgudes,

L’Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona (APR-UB) donem ple suport a la vaga de treballadors i treballadores de la UB (professorat i PAS) convocada per la Coordinadora Obrera Sindical (COS) per aquest proper dijous 26 de febrer (https://cosub.wordpress.com/2015/02/10/en-defensa-de-la-universitat-publica-cridem-els-treballadors-i-treballadores-de-la-ub-a-fer-vaga-el-26-de-febrer/), així com a la vaga convocada pel moviment estudiantil.

Animem tothom, sobretot el professorat precari, a fer vaga i a participar en les mobilitzacions que es convoquin per al dijous 26F, especialment a la manifestació convocada a les 12 del migdia a Plaça Universitat. Convoquem el professorat de la UB a tancar la manifestació, a Pl. Universitat / Aribau.

Per què fer vaga?

  1. En primer lloc, per expressar el nostre rebuig frontal a l’aprovació del Decret del 3+2, que suposarà encara una passa més en el procés d’elitització i privatització que ja fa anys que està transformant el model d’universitat pública en detriment de les classes treballadores. El 3+2 s’afegeix, entre altres, a la pujada escandalosa del preu de les matrícules, a la davallada de la quantitat destinada a beques, al foment de la transferència de coneixements (obtinguts mitjançant el finançament col·lectiu) a empreses que els utilitzaran per obtenir beneficis (privats) i a l’augment del poder de les empreses privades en els òrgans de decisió de les universitats. Per als estudiants, a la pràctica, aquest decret suposarà un encariment substancial del preu dels estudis, ja que el preu del crèdit de màster és molt més alt que el de grau. A més, la reforma té clarament per objectiu afavorir el negoci dels màsters privats, que cada vegada són més.

D’altra banda, una reforma d’aquesta magnitud hauria de venir precedida per un debat profund sobre el model d’universitat que volem, i no ser imposada via decret sense tenir en compte l’oposició activa d’una part molt important de la comunitat universitària i d’un gran nombre d’actors socials.

  1. En segon lloc, perquè la reducció del nombre d’alumnes i grups que pot implicar el 3+2 pot tenir com a conseqüència l’acomiadament d’una part considerable de la plantilla de les universitats públiques (com sempre, les treballadores més desprotegides: les precàries i explotades). I si a això hi afegim els efectes, en aquesta mateixa línia, que pot tenir la reestructuració de facultats i departaments que l’equip rectoral pretén imposar -en un procés que s’ha caracteritzat per l’absoluta manca de democràcia i de respecte envers el claustre de la UB-, el panorama esdevé extremament incert per al professorat precari.
  2. En tercer lloc, perquè les arrels de l’explotació i la precarietat laboral que fa temps que denunciem des de l’APR són les mateixes que les de l’exclusió social patida de forma creixent per l’estudiantat més pobre, o les d’un model universitari de generació de conductes i coneixements orientats gairebé exclusivament al manteniment d’un sistema econòmic i social profundament injust. El fet que no arribem a final de mes, que haguem de renovar cada setembre el nostre contracte precari, o que no es reconegui ni remuneri la recerca que fem, està estretament lligat amb el model d’universitat que fa anys que s’està imposant des de les diverses Administracions públiques. Per nosaltres, lluitar contra el 3+2 i lluitar per la dignificació de les condicions laborals del professorat precari són dues cares de la mateixa moneda.

Què reivindiquem?

En el marc de la reivindicació d’un model universitari realment públic i universal, al servei de la societat i no de les classes privilegiades o les grans empreses, reclamem com a mesures urgents:

  1. El compromís del rector de la UB, Dídac Ramírez, de no aplicar la reforma del 3+2.
  2. L’adopció immediata de mesures per aturar l’agudització del procés d’elitització i mercantilització de la universitat (entre elles, una baixada substancial del preu de la matrícula).
  3. L’adopció immediata de mesures per acabar amb l’explotació i la precarietat entre les treballadores de la UB (entre elles, la represa de les negociacions entre l’equip rectoral i el comitè d’empresa de PDI-laboral per tal de regularitzar el fals professorat associat).

De motius per fer vaga ens en sobren. Animem tothom a organitzar-se, mobilitzar-se i lluitar. Per frenar el 3+2, sí, però també per transformar d’arrel les universitats públiques i capgirar la funció social que tenen actualment.

Dijous 26F, 12 h, Pl. Universitat / Aribau

Aquest dijous 26 ens retrobarem al carrer!

Barcelona, 23 de febrer del 2015

Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona

professorat.reclamant.ub@gmail.com

https://professoratreclamantub.wordpress.com/

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s