Tracte vexatori per part de l’OSSMA a treballadores de la UB

Al Campus d’Humanitats del Raval de la UB, on hi ha les facultats de Geografia i Història, i de Filosofia, s’estan produint casos de lipoatròfia semicircular des de l’any 2007. A l’abril del 2012 el comitè d’empresa de PAS-Laboral va presentar una denúncia a la Inspecció de Treball pels casos de diverses treballadores afectades. El comitè d’empresa de PAS-L va ser l’únic dels quatre òrgans de representació que donà el seu suport a aquestes treballadores –els altres tres òrgans de representació formal són la junta de PAS-Funcionari, el comitè d’empresa de PDI-Laboral i la junta de PDI-Funcionari–. Han passat tres anys i el comitè de PDI-Laboral i la junta de PDI-Funcionari encara no s’han dignat a contestar la demanda de suport de les treballadores.

El Protocol de la Generalitat classifica la lipoatròfia com una malaltia lleu. Al seu torn, segons metges especialistes en medicina ambiental, la lipoatròfia s’ha d’entendre com un símptoma, de caràcter lleu pel que fa a la seva repercussió per si mateixa, però en la mesura que és contextualitzada indica que es poden estar generant malalties greus.

Cal tenir en compte que hi ha diversos símptomes associats als edificis malalts –respiratoris, oculars, cutanis, migranyes, insomni, dolors musculars, alteracions metabòliques o problemes circulatoris i cardiovasculars–.

Atès que nombroses treballadores afirmen fa temps que pateixen també alguns d’aquests símptomes, Inspecció de Treball va obligar el Servei de Prevenció de la UB (OSSMA) a passar l’enquesta qüestionari NTP-380 sobre la Síndrome de l’Edifici Malalt per esclarir si els problemes de salut detectats en algunes treballadores del Campus d’Humanitats del Raval eren i són provocats per les condicions ambientals. L’enquesta es va dur a terme al gener del 2014. Al setembre del 2014 les treballadores van demanar a l’OSSMA el resultat de l’enquesta a través del comitè d’empresa de PAS-Laboral, i l’OSSMA respongué que consultaria els serveis jurídics sobre si es podia donar per escrit aquesta informació als òrgans de representació sindical. De fet, segons l’Estatut dels Treballadors i la Llei 31/1995, de 8 de novembre –article 18.1.b–, de prevenció de riscos laborals, l’empresa ha d’informar els representants legals dels treballadors i/o delegats de prevenció sobre les qüestions que puguin afectar els treballadors.

Fins ara, gairebé un any i mig després de passar l’enquesta qüestionari NTP-380, no s’ha obtingut aquesta informació. L’OSSMA diu que l’enquesta es de lliure accés a qui vulgui consultar-la en les seves dependències d’Adolf Florensa, però que encara no es pot donar la documentació perquè el procés encara està obert i roman en espera d’una resolució d’Inspecció de Treball. Ens preguntem cóm és possible que després de tot aquest temps, encara no hi hagi una resolució sobre una qüestió tan important de la qual depèn la salut de les treballadores. Tanmateix, l’OSSMA sosté davant diverses persones que han anat a consultar que no hi ha dades que demostrin que al Campus d’Humanitats del Raval hi ha un problema ambiental.

Darrere d’aquesta situació hi ha el patiment de les persones afectades. Hi ha una treballadora que, després d’haver estat de baixa per prescripció mèdica pels efectes secundaris de la lipoatròfia i d’haver millorat la seva salut, va empitjorar en tornar al mateix lloc de feina. Atesa aquesta alternança de lentes recuperacions i de ràpids empitjoraments, després de la seva tornada aquesta treballadora hagué de plantejar-se la situació i decidí jubilar-se anticipadament, amb la consegüent reducció d’ingressos.

Una altra treballadora s’hi va adreçar per sol•licitar un volant d’assistència a la Mútua per fer el seguiment de la malaltia i se li va dir que la seva lipoatròfia –documentada amb informes mèdics– no havia estat produïda pel lloc de feina on treballa, tot i que l’OSSMA no havia fet la valoració prescriptiva del seu lloc de treball.

Un altre cas és el d’una treballadora també diagnosticada de lipoatròfia que va sol•licitar un trasllat per motius de salut i se li va dir que, si s’havia bellugat per aconseguir els diagnòstics al CAT Salut, bé es podia buscar la vida per aconseguir el trasllat.

D’altra banda, ens han arribat testimonis que el Servei Mèdic de la UB, inscrit a l’OSSMA, ha tractat i continua tractant d’una manera vexatòria algunes treballadores que s’hi han adreçat amb diagnòstics de lipoatròfia fets per especialistes, com ara succeí, més recentment, en el cas següent:

La metgessa d’empresa que va atendre una altra treballadora li va dir, amb un ampli somriure a la boca i davant una altra doctora i una infermera, que la seva lipoatròfia –documentada amb els informes de tres dermatòlegs i una endocrina– no es podia demostrar que fos provocada per desenvolupar la feina al seu lloc de treball, que els informes presentats eren mentida i que estava perdent el temps atenent-la quan podia estar atenent altres persones. A la fi li va dir, textualment, que no la derivava a la Mútua perquè no li donava la gana. En el cas d’aquesta treballadora, després d’uns mesos fora del seu lloc de treball, la malaltia va remetre del tot. Ara que s’hi reincorpora, està molt preocupada per la seva salut.

Tot plegat manifesta una evident mala praxi per part de l’OSSMA. Això, independentment de ser susceptible de ser denunciat públicament i d’elevar-ne una queixa al Síndic de Greuges, reclama una acció explícita per part de la direcció de la Universitat de Barcelona. Per tant, expressem el nostre desig elemental que l’OSSMA dugui a terme el paper que li pertoca:

1. Atendre al més aviat possible les peticions d’informació fetes pel comitè d’empresa de PAS-Laboral sobre els resultats de l’enquesta qüestionari NTP-380 que es passà a diverses treballadores del Campus d’Humanitats del Raval al gener del 2014 i trametre als delegats de prevenció, quan tingui lloc, la resolució d’Inspecció de Treball sobre aquesta enquesta.

2. Ocupar-se de desenvolupar la tasca que l’OSSMA té encomanada, en un context de respecte i transparència igualment elementals i de salvaguarda de la salut dels treballadors i treballadores de la UB, en un marc d’un tracte i una d’atenció correctes. Resulta inadmissible que havent-hi informes mèdics que consignen un diagnòstic de lipoatròfia, l’OSSMA se’n desentengui en els termes en què ho està fent. Més enllà de les derivacions jurídiques i penals que això pot implicar, no és possible justificar les conductes de determinats professionals de l’OSSMA.

Barcelona, 27 d’abril del 2015

Coordinadora Obrera Sindical
de la Universitat de Barcelona
(COS UB)

ub@sindicatcos.cat / cosub.wordpress.com

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s