La secció sindical de la COS-UB davant l’enèsima demostració de masclisme

A causa de la presa de decisió contrària a la investidura d’Artur Mas, a les últimes setmanes s’han anat reiterant a través de diverses xarxes socials un seguit d’insults de caire masclista i misogin dirigits a companyes militants de la CUP, una de les organitzacions que com la nostra forma part de l’Esquerra Independentista. D’una manera especial, l’Anna Gabriel –militant de la CGT-UAB amb la qual hem compartit la lluita dins l’àmbit universitari– ha estat objecte de molts d’aquests insults: a totes elles els expressem la nostra solidaritat. En aquest context, un professor de la Universitat de Barcelona va adreçar insults masclistes directament contra totes les persones de la CUP. Arran d’aquests fets, la COS-UB fem públiques un seguit de consideracions.

1. La gent que treballa a la Universitat de Barcelona reflecteix en part –és a dir, d’una manera desigual– l’espectre amplíssim i heterogeni de la societat catalana a escala política, cultural, ideològica, de gènere, de classe, etc. En aquest context, i més enllà de com conceptualitzem la pràctica de l’insult –en qualitat de dispositiu instrumental inherent a la relació social–, per a nosaltres es tracta d’una pràctica rebutjable si, limitat com a acte comunicatiu tan sols a si mateix, redueix i simplifica o fins i tot curtcircuita el debat ideològic sobre qualsevol àmbit de discussió. Aquest rebuig, però, és frontal des del moment que mitjançant l’insult s’aferma la inferiorització d’un grup social determinat, en aquest cas i un cop més el que componen les dones.

2. Cal diferenciar, per un cantó, l’exercici professional al lloc de treball, i, per l’altre, la manifestació pública d’algú en qualitat d’individu lliure d’expressar el que vulgui –a través, per exemple, de les xarxes socials–, assumint-ne les crítiques o les conseqüències que una conducta inferioritzadora i masclista mereix.

3. La ideologia dominant del patriarcat, subtil i mal·leable, es reinventa i es renova per sotmetre sota criteris masclistes no sols les dones. També les persones situades fora de la normativització dominant de les conductes sexoafectives ocupen una posició subalterna i són objecte de menyspreu. El cas del professor Àlex de Jaureguizar del Departament de Comptabilitat de la UB, il•lustra fins a quin punt el masclisme es perpetua. Aquest professor adreçà expressions com “mala puta fastigosa” a dones properes a la CUP i manifestà que no volia que cap “fill de puta” de la CUP se li apropés.

4. L’allau de crítiques contra els comentaris misògins d’aquest professor produí ràpidament la petició d’unes disculpes circumstancials. Com sol succeir, escoltem apel•lacions al context de crispació política, o bé al fet que tot plegat són expressions inherents a la comunicació verbal a la nostra societat, o bé al fet que es produeixen sense una intenció violenta, o bé al fet que es tracta de simple mala educació en termes formals i no de l’expressió d’un rol de superioritat masclista. Quantes mentides i excuses cal escoltar per poder assenyalar la realitat i denunciar-la… Aquest “moment de frustració” ha estat l’excusa de moltes persones al llarg de les últimes setmanes per linxar públicament companyes que fan de polítiques professionals amb adjectivacions masclistes, violentes i denigradores. No és així quan la frustració es dóna en altres àmbits polítics i amb altres persones al capdavant. Això és el que ens resulta inadmissible.

5. És obvi que tota societat acudeix a termes, expressions, imatges o mots-comodí per manifestar el rebuig, la negació o la humiliació com a manifestacions de superioritat en una relació de poder desigual, la qüestió rau a reconèixer en quin entramat de relacions socials i de poder s’insereix l’insult, i quina és la semàntica social a què remet la utilització d’un mot o un altre. L’ús no dissimulat de l’insult putificador menysprea tant les dones com la llibertat sexual, de la mateixa manera que a través de normalitzar “donar pel cul” o “pel sac” es normalitza que hi ha certes pràctiques sexuals rebutjables, o que discrepar políticament et converteix en un “fill de puta” perquè la culpa és de la mare que et va parir. Afirmar que el problema rau en la mala educació mostrada en determinats moments de crispació implica amagar que el context social que vivim és permanentment feminicida. Resulta injustificable, i també un atac a la intel•ligència, que tants homes s’encobreixin i es justifiquin entre ells al·legant excuses, en comptes de reflexionar sobre com aquesta desgraciada societat masclista ataca i perjudica estructuralment qualsevol persona que no s’adapti com cal al model de relacions heteropatriarcal dominant dins la societat capitalista.

S’entén, pel que estem plantejant, que de la llibertat de paraula i d’expressió –imprescindible en tota crítica i debat polític, i alhora en tot àmbit de la vida col·lectiva– n’esperem tot, però mai acceptar-la com a projecció d’una forma de dominació asfixiant i excloent. Reclamem de les estructures de govern de la universitat que prenguin mesures més enllà de la rescissió del contracte del professor esmentat, tal com s’ha fet: al capdavall no es tracta tant d’un professor, ni d’una piulada al twitter, sinó de tot un sistema d’opressió que inferioritza les dones sistemàticament. El que sí que volem reafirmar és que, mentre n’hi ha que s’encobriran i justificaran, nosaltres reivindiquem el suport mutu. Cridem a actuar amb solidaritat de gènere, de classe i de poble per protegir-nos i estimar-nos.

Tan senzill i tan insòlit com això.
Barcelona, 17 de gener del 2016

coordinadora obrera sindical / universitat de barcelona
ub@sindicatcos.cat / cosub.wordpress.com

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s