Suport de la COS UB a les mobilitzacions estudiantils per aturar el 3+2 i el procés mercantilitzador de les universitats i l’educació públiques

El proppassat 21 d’abril el Ple del Parlament aprovà parcialment una moció a favor de paralitzar l’aplicació del pas als graus de tres cursos i el màster de dos (3+2) i d’obrir un debat sobre la situació de les universitats públiques catalanes. Parts substancials de la moció van caure del text final però, sigui com sigui, aquesta aprovació és completament insuficient mentre no hi hagi un compromís real i vinculant per part de les mateixes institucions polítiques i acadèmiques d’aturar l’actual procés d’elitització i mercantilització de la universitat pública. Resulta inconcebible aspirar a construir una nova societat i un país independent sense garantir l’accés de les classes populars a l’espectre ampli de l’educació pública.

Més enllà de si el primer any de màster rebrà subvenció pública i del període en què això ha de ser garantit, el problema de fons rau en el creixement continu de l’oferta de màsters privats en detriment de l’oferta pública. A això s’hi afegeix el paper de les institucions privades sota l’empara dels poders públics en el camp universitari –en la docència i en la recerca, i als consells socials de les universitats, amb l’agreujant que hi ha un sector de professorat hiperprecari que cada any s’apropa més al 50% dels docents totals. Continuem sense debatre quin model d’educació i d’universitat aspirem a construir per a la societat catalana.

Totes les mobilitzacions contra el 3+2 són necessàries i d’alguna manera demostren la imprescindible desobediència que caldrà d’exercir per assolir tant la independència com les conquestes socials de la classe treballadora, en un clar retrocés als darrers 10 anys. L’estratègia fiscalitzadora i classista del govern espanyol, el paper exercit pel govern de la Generalitat de Catalunya en la precarització sociolaboral dels treballadors universitaris i l’augment sostingut de les taxes de matriculació obliguen a desenvolupar una mobilització constant. En aquesta línia, les estudiants de la UB emprenen ara noves jornades de mobilitzacions i lluites als centres d’estudi.

Des de la secció sindical de la COS de la Universitat de Barcelona donem suport a aquestes mobilitzacions, acordades a les assemblees de facultat i amb el suport del SEPC i estudiants llibertaris, autònoms i independents. Fem una crida a la resta de companyes dels diferents col·lectius de la UB per expressar la solidaritat amb els estudiants participant d’activitats alternatives, classes al carrer i actes reivindicatius. És important visualitzar el malestar del món universitari per la manca de participació i obertura en el disseny de la carrera acadèmica i per menystenir les demandes i necessitats expressades pels estudiants. L’única cosa que sembla inalterable continua sent l’estratificació inherent a l’organització acadèmica que remet, en certs àmbits, a segles passats.

Per això ens reafirmem en la lluita per una educació superior d’accés universal, popular, socialment emancipadora i que pugui disposar de tots els mitjans necessaris per esdevenir de qualitat; unes aspiracions que compartim tant estudiants com docents-investigadors i PAS. Expressem, doncs, el nostre suport a les assemblees de facultats, als col·lectius d’estudiants i als nuclis del SEPC de la Universitat de Barcelona que convoquen aquestes mobilitzacions i jornades de vaga els dies 10, 11, i 12 de maig. Cal que cristal·litzi una reformulació organitzativa integral del sistema universitari que condueixi a l’exercici de la democràcia interna, amb la participació de tots els agents i col·lectius que componen la comunitat universitària, a fi d’articular un model educatiu que respongui a les necessitats i demandes de la classe treballadora catalana, és a dir, de la majoria social dels Països Catalans.

Per fer-ho, la lluita és l’únic camí.

COS UB

  ub@sindicatcos.cat      /      cosub.wordpress.com

Barcelona, 9 de maig del 2016

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s