UB, on vas? (Als precandidats a rector)

Com tothom sabeu, al novembre vinent tindran lloc a la Universitat de Barcelona les eleccions per triar el nou rector i l’equip de govern que l’acompanyarà. Abans, i sembla que això ha passat desapercebut per als precandidats a rector, es duran a terme les eleccions sindicals al comitè d’empresa del personal docent i investigador laboral (PDI-laboral) –és a dir, els qui no són funcionaris–, amb un cens de més de 4.000 persones.

Doncs bé, abans d’ahir 5 d’octubre es feia públic que els cinc precandidats a rector han signat un document de CCOO sobre el Pla Serra Húnter. En rigor, donen suport explícit a aturar la pròrroga del Pla Serra Húnter. Un cop els precandidats han signat el document de CCOO, que ocupa la presidència del comitè d’empresa de PDI-laboral des de fa dos anys –amb 7 (set) dels 27 membres del comitè d’empresa–, la COS UB desitgem que això esdevingui un compromís en ferm del nou rectorat. Ara bé: què succeeix amb les greus problemàtiques que afecten la resta de les categories laborals de professorat? Quin futur es pot oferir als  investigadors pre i postdoctorals per garantir la qualitat de l’educació i la recerca a la universitat pública i evitar que hagin de patir el martiri continuat que representa el model actual, que ja ha destrossat les carreres vitals i acadèmiques de massa persones? Com es pensa resoldre  la situació d’explotació dels falsos associats? (entre els quals n’hi ha un nombre important amb la mateixa càrrega docent que molts catedràtics, per bé que amb un sou que amb prou feines arriba als 450 € mensuals per 18 crèdits de docència). Quin és el futur d’un professorat lector que massa cops des del 2011, malgrat la qualitat de la seva tasca docent i investigadora, s’ha vist fins i tot abocat al carrer en finalitzar el contracte?

Després de la lluita als darrers quatre anys per part de la COS UB i l’Assemblea de Professorat Reclamant, amb el suport de la CGT i de membres individuals d’altres sindicats, perquè el comitè d’empresa encaminés una negociació amb l’equip de govern a fi de resoldre la situació del professorat fals associat, el resultat final ha consistit en la tragicòmica millora salarial de 25 (vint-i-cinc) associats, amb un sou que no arriba als 1.000 euros. Cal insistir-hi: què plantegen els candidats a rector respecte a la problemàtica dels associats? Com es posicionen davant d’aquest frau de llei? –una injustícia flagrant que reflecteix una situació de mera violència laboral estructural–. Ens sorprèn que no hi hagi cap compromís, ni tan sols una paraula, sobre una situació insostenible que exigeix replantejar de cap a peus la concepció actual d’universitat pública i la seva funció social, la continuïtat de la carrera acadèmica, les condicions laborals i salarials del professorat precaritzat i la intromissió de grans corporacions financeres en la UB amb el vist-i-plau dels poders polítics de torn.

En un afer elemental com l’estabilització del professorat agregat interí ens hauria agradat constatar el paper actiu del conjunt del comitè d’empresa o bé la unitat d’acció de totes les seccions sindicals i assemblees de la UB (Assemblea de Professorat Reclamant i Plataforma d’Associats), i no pas iniciatives unilaterals –la nostra proposta del febrer del 2013 d’unitat d’acció de tot el comitè d’empresa fou desoïda–. Quant als precandidats, abans d’aparèixer de cop i volta signant un manifest potser haurien d’explicar quin projecte d’UB aspiren a erigir i com pensen resoldre els conflictes que, a escales distintes, afecten els més de 4.000 membres del PDI-laboral.

Ens decep que els precandidats bandegin l’heterogènia realitat laboral i sindical de la Universitat de Barcelona, i la manca de sensibilitat envers el cada vegada major gruix de treballadors precaris que sobreviu com pot a la UB, una institució a la deriva sense un programa racional de futur per avançar cap al desenvolupament d’una veritable universitat pública amb una plantilla que treballi en condicions dignes i que no segregui l’alumnat per motius econòmics. En aquest context, la setmana vinent anunciarem una notícia que tant de bo sigui esperançadora.

Barcelona, 7 d’octubre del 2016

coordinadora obrera sindical / universitat de barcelona

            ub@sindicatcos.cat   /   cosub.wordpress.com 

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s