Breu balanç de campanya i qüestions pendents que la direcció de la UB no respon

La secció sindical de la COS UB fem una valoració positiva dels resultats obtinguts el 27 d’octubre del 2016 al comitè d’empresa del PDI-laboral en la mesura que ha possibilitat reagrupar les forces i l’experiència dels companys i companyes que hem format part de la candidatura TransFormem UB –la CGT UB amb la Plataforma de Professorat Associat, l’Assemblea de Professorat Reclamant i la COS UB–. Això ens  ha permès difondre les problemàtiques reals de la immensa majoria del professorat laboral i dels becaris pre i postdoctorals, a més de plantejar les profundes deficiències de l’actual model d’universitat. TransFormem UB hem guanyat amb 12 delegats enfront dels 7 de CCOO, 5 d’UGT, 3 del CSIF i 2 de la CSC-I.

Ens hauria agradat que l’equip de govern hagués exercit el paper que li pertoca a l’hora d’incentivar la participació mitjançant la difusió d’informació en els mateixos termes que s’ha fet respecte a l’elecció del nou rector i equip de govern, però aquesta manera d’actuar es perpetua en l’elecció de cada comitè d’empresa o junta per al PDI i el PAS. En aquest sentit, a més de detectar una manca flagrant d’informació i una centralització infausta de col·legis electorals (gent de Torribera –Gramenet– i Sants havent de votar a Pl. Universitat!) hi ha hagut greus segregacions del cens electoral de determinats becaris APIF (amb contractes anteriors a l’abril del 2016) i Bosch i Gimpera, cosa que els impedí votar. Igualment, es produïren casos de professorat amb docència en dues facultats que no pogué votar en cap de les dues. Ens resulta impossible quantificar l’abast real del nombre de persones que no pogueren votar arran de la seva exclusió del cens i, per tant, demanem a les persones afectades que ens ho comuniquin (ub@sindicatcos.cat) per provar d’aclarir què ha succeït, amb la intenció que aquests fets no es repeteixin en futures votacions. Quant a l’organització del vot per correu, per més que es complissin els terminis legals resulta xocant constatar fins a quin punt s’han escurçat els terminis. Tot plegat indueix a concebre que en cap moment la direcció de la UB ha demostrat el més mínim interès perquè hi hagi una bona participació, en contrast amb el procés d’elecció del nou rector.

L’índex de participació ha estat baix. Amb dades absolutes la participació ha pujat gairebé 100 vots més respecte de fa quatre anys. No obstant això, en termes percentuals ha passat del 13.8% al 13.5%, tot reduint-se aquest 0.3% perquè el cens ha augmentat en 900 persones, passant de 3.200 a 4.100, especialment en els col·lectius més precaris. Als campus del Raval, Mundet i Central la participació fou de quasi el 30%, si bé a Bellvitge i Clínic no arribà al 6%. Atribuïm la baixa participació a diversos factors. D’entrada, considerem fonamental el creixement del nombre de professorat precari amb poca vinculació i una alta vulnerabilitat, que té menys possibilitats de mantenir una vida acadèmica estable i vinculada amb la universitat. A més, hem de reconèixer la nostra (fins ara) limitada capacitat de dur a terme una sempre necessària agitació i mobilització. S’hi ha d’afegir l’existència durant molts anys d’una pràctica sindical majoritària allunyada de la presa de decisions col·lectives i democràtiques des de la base, que afavoreix i estimula la desmotivació i la consegüent desorganització de les persones que treballem a la UB. Potser molta gent creu que en aquesta casa massa coses es resolen tradicionalment per via política i no pas per via sindical. El desprestigi dels comitès està difós i estès recurrentment: ho vinculem a les praxis antisindicals i desmobilitzadores majoritàries que hem patit fins ara i que ens esforcem a canviar. Durant quatre anys, els membres d’aquesta secció sindical hem mirat de promoure totes les formes de lluita possibles per guanyar unes reivindicacions justes, encoratjant la participació col·lectiva i la unitat d’acció.

Per una altra banda, consignem públicament la negativa de la direcció de la Universitat de Barcelona a facilitar a la COS UB l’accés a l’adreça de correu del cens electoral actualitzat (hem acudit a una llista no actualitzada). Enllà de la seva justificació, volem emfasitzar la nostra preocupació per la manca  de resposta a les qüestions següents formulades per la COS UB fa ja sis setmanes a la Unitat de Relacions Laborals de la UB:

1. Atesa la impossibilitat de la COS UB d’acudir a l’enllaç a la llista del cens electoral un cop iniciada la campanya electoral, vam enviar un correu electrònic demanant explicacions a la Unitat de Relacions Laborals de la UB. Per què si la COS UB envià un correu el 17 d’octubre a la Unitat de Relacions Laborals de la UB, aquesta respongué trucant per telèfon a una persona delegada sindical d’un altre sindicat? Potser això tindria algun sentit si el correu de la COS UB s’hagués enviat com a TransFormem UB, però es tractava d’un correu signat com a COS UB i enviat des de l’adreça oficial de la UB de la COS UB.

2. Quin és l’article concret de l’Estatut dels Treballadors, o de la legislació posterior que el desenvolupa, que va permetre a la UB denegar a la COS UB l’accés a l’enllaç al cens electoral del comitè d’empresa de Personal Docent i Investigador-laboral de la Universitat de Barcelona, per més que apel·lessin al fet de no presentar-nos sota la nostra pròpia sigla? (que sí que apareixia a les paperetes, al costat del nom i cognoms dels candidats de la COS UB).

3. La COS UB va participar com una secció sindical més de la UB de l’acte que donà sortida al procés electoral i en què es constituí la Mesa electoral, el proppassat 20 de juny, per la qual raó l’endemà –el dimarts 21 de juny a dos quarts i tres minuts de dotze– vam rebre directament de la UB (com la resta de seccions sindicals constituents de la Mesa), l’arxiu amb el cens provisional d’electors. Per què, doncs, el 14 d’octubre la COS UB no vam poder accedir-hi a través de l’enllaç mitjançant el qual s’accedeix a la llista de correu?

4. Si la motivació que esgrimeix la UB és que ens presentàvem sota la sigla d’un altre sindicat, aleshores com caldria interpretar la llei si la COS UB hagués decidit, de cop i volta, cridar a l’abstenció o al vot nul a través de la llista del cens?

5. Pot la Mesa electoral prendre acords més enllà d’una normativa general?

Per nosaltres, el que ha succeït implica lesionar el dret a la llibertat sindical de la COS i una infracció de l’article 28.1 de la CE i de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical. I ens hi referim com a vulneració perquè desatén el que des de la nostra perspectiva estableix l’Estatut dels Treballadors: cal remetre el cens electoral a les seccions sindicals que participin de l’acte d’inici del procés i de la Mesa electoral, un acte en què recordem de nou que vam participar-hi el 20 de juny del 2016 com a COS UB. A hores d’ara, aquestes qüestions concretes encara esperen una contestació. Insistim-hi: més enllà de la contestació, ens dol i ens entristeix una manera d’actuar que bloca tota petició de respostes.

Quant al futur del comitè d’empresa del PDI-laboral, reiterem la nostra plena disposició a treballar amb rigor, ànim i tant de bo que amb alegria i la moral alta conjuntament amb els companys i companyes de la CGT UB-Plataforma de Professorat Associat i l’Assemblea de Professorat Reclamant a fi de respondre a la il·lusió i les expectatives creades entre la gent que ha donat suport a TransFormem UB amb un objectiu: començar a resoldre les múltiples problemàtiques que afrontem.

Barcelona, 28 de novembre del 2016

Coordinadora Obrera Sindical – Universitat de Barcelona

ub@sindicatcos.cat   /   cosub.wordpress.com   /   @COS_UB  

logotip-cos-vermell-i-negre   

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s