Sobre les greus modificacions imposades als contractes dels investigadors i investigadores predoctorals

Lluita és la paraula que defineix la cursa d’obstacles viscuda per les investigadores predoctorals. Hem lluitat per poder accedir a uns estudis universitaris amb preus que expulsen la classe treballadora d’un sistema públic, amb beques cada cop més retallades. No oblidem aquelles que han sigut privades d’aquest dret fonamental: estudiar. Hem lluitat per conciliar estudis amb la vida laboral, tota una utopia arran la implantació del Pla Bolonya. En arribar al tercer cicle, hem lluitat per poder obtenir contractes predoctorals, que també han estat notablement retallats amb l’excusa de la seva crisi. Els requisits  són cada cop més prohibitius i actualment moltes investigadores duen a terme recerca sense cap mena de finançament, sovint amb beques de col·laboració que són una estafa, en condicions de precarietat extrema i pagant unes matrícules abusives. Cal recordar l’avenç que, a partir de l’any 2012, vàrem aconseguir en passar de contracte de becari a contracte laboral, amb les cotitzacions corresponents. El que se’ns retorna és un camí ple de més dificultats encara, traçat per un sistema criminal a què poc l’importa el futur de la ciència i de la recerca, de l’educació i de la transmissió del coneixement, entès com un mitjà per a l’emancipació, la justícia i el benestar socials.

Recentment les investigadores predoctorals hem estat víctimes  de la darrera mesura precaritzadora. Es tracta d’un atac frontal contra els contractes de més de 10.000 investigadores d’arreu de l’estat espanyol que treballen a temps complet, fent recerca i docència a les universitats per salaris amb prou feines de 1.000 €. La modificació ha consistit a canviar la modalitat dels contractes, que han passat a ser d’obra i servei (codi 401) a contractes de pràctiques (codi 420). Les afectades no hem rebut cap notificació informativa: s’han fet servir les pròrrogues signades dels contractes de manera il·legal per introduir un canvi que, a més, s’ha aplicat amb caràcter retroactiu a partir de l’any 2014.  Així, la sèrie de drets  que havíem adquirit a partir del 2012 amb el canvi en la tipologia dels contractes predoctorals (de becaris a laborals) s’esvaeixen i deixen de constar a la nostra vida laboral. Resulta que mai no han existit.

El canvi del codi contractual ha implicat la privació de la targeta sanitària europea i de les indemnitzacions corresponents per finalització de contracte. Heus aquí un sistema que publicita l’anomenada internacionalització de la recerca, però que alhora aboca milers de persones a contractar mútues privades quan se’n van a l’estranger. Arran de la denúncia pública, Ministerio i Universitats llencen pilotes fora de la seva teulada, còmplices a la mateixa alçada d’una mesura opaca que degrada, encara més, les condicions laborals de les predoctorals. Tot i això, la Universidad de Las Palmas ha optat per desobeir les indicacions del Ministeri i no precaritzar els contractes, fet que demanem que s’estengui a la resta d’Universitats. Les pròrrogues contractuals no poden modificar les condicions prèviament adquirides i amb caràcter retroactiu! A més, els contractes en pràctiques tenen, segons l’Estatut dels Treballadors, una durada màxima de dos anys, per la qual cosa entenem aquesta modificació com a il·legal, i en conseqüència nul·la. No podem permetre que es precaritzin les condicions laborals d’un dels col·lectius més vulnerables, i combatrem aquesta mesura pels mitjans que considerem necessaris. Tanta i tanta manca de transparència agreuja la situació de desprotecció, per això cridem a la mobilització de les afectades.

Et convoquem a l’assemblea de PDI de la UB, en la qual tractarem d’aquesta i d’altres problemàtiques i debatrem les accions a emprendre. La trobada tindrà lloc el 7 de març, 14.30h, aula 112 (Pati de Lletres de l’Edifici Històric de Plaça Universitat).

TransFormem UB
(COS UB, CGT UB, Assemblea de Professorat Reclamant,
Plataforma d’Associats)

Coordinadora Obrera Sindical – Universitat de Barcelona (COS UB)

ub@sindicatcos.cat   /   cosub.wordpress.com   /   @COS_UB

https://www.facebook.com/cosub.coordinadoraobrerasindicalub/?fref=ts


Barcelona, 2 de març del 2017

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s