La precarietat marca UB: ara, la feina estructural en pràctiques!

… alguna vegada us han dit allò de “tu fes aquesta feina ara, que malgrat que no se’t recompensi directament et servirà per al teu currículum”?

Com un fantasma, una moda s’està imposant i aquesta no és cap altra que el treball en pràctiques. Si bé la febre de les beques de col·laboració ja fa estralls tant en les estructures laborals de la universitat, com en la planificació i continuïtat del funcionament de la UB, sembla que no n’hi ha prou i que ara convertirem directament el PAS en becaris i becàries.

Les situacions que moltes becàries de col·laboració pateixen en unes condicions massa vegades inacceptables ja ens alerta de la dinàmica de vegades  semiclientelar que implica per a un treballador/estudiant entrar a treballar amb una beca. Potser això ens provoca una alerta i una amenaça; per contra, sembla que algun cap pensant genial de la casa ha vist aquesta alerta com una possibilitat més de seguir minvant els nostres drets, uns drets que ha costat molts anys consolidar. Al marge de totes les denúncies de l’ús abusiu entorn de les beques de col·laboració, ara la UB ofereix 15 places de PAS en pràctiques (http://www.ub.edu/noticies/cgi/event.pl?id=96089). Com si fos un regal per als amants de les conspiracions, la moda del treball en pràctiques creix i creix per constatar-se que fins i tot les persones més paranoiques respecte a la desregulació encoberta del mercadeig laboral es queden curtes.

Així, doncs, les ments pensants i genials de l’holocaust dels drets laborals ens assenyalen sense escrúpols: treballs en pràctiques per fer feines estructurals. Aquestes places estan dissenyades per a un any. Un any sencer fent pràctiques a la UB! Bravo! I després? Què passa, després? No se sap, tot i que… ei, alerta! Que has fet mèrits i currículum. Segur que amb això paguem lloguers, deutes, hipoteques, menjar… Ja ho saps, si et desnonaran perquè ja no pots pagar el lloguer o no arribes a final de mes, tu ensenya el teu currículum i digues que vas fer pràctiques a la UB tot un any. Deu funcionar, oi?

No se’ns acudeix dir quina és l’alternativa a la feina en pràctiques. De fet no és la nostra responsabilitat, ja que probablement la millor opció sempre seria eliminar el treball assalariat i la servitud esclavista que implica l’alienació de la feina per compte d’altri sense posseir el control dels mitjans de producció. Tanmateix, sí que podem observar que les ofertes de feina en pràctiques són un deteriorament flagrant de les condicions de treball i un deteriorament del treball estructural en si mateix; ho són tant per al personal que hi accedirà com per a tot el personal de la UB que veu com certes feines clau es van desvalorant. La doble jugada està servida: precaritzar les condicions de treball a la UB alhora que les feines estructurals de “la casa” es van derivant a llocs de treball més externs, menys estables, menys de “la casa”. Als darrers 25 anys, això ha anat succeint a través de la privatització dels serveis de reprografia, els menjadors universitaris, els serveis de neteja, els serveis de seguretat… Serà fàcil deixar-nos sense casa si al final no queda ningú per apagar el llum. Casa meva, casa teva, casa de ningú, si és que no en quedarà…

És significatiu que la convocatòria (https://seu.ub.edu/documentPublic/download/25472) vagi acompanyada al final del text d’una notificació legal on s’explicita la fermesa de la convocatòria, tot donant per esgotats els canals interns de decisió de la universitat sobre una resolució com aquesta. No recordem cap altra convocatòria de places de PAS que incorpori un avís d’aquest estil, i potser la memòria ens falla, però la sospita és del tot necessària. De fet, no som les úniques persones que hem mostrat la nostra disconformitat sobre el que anuncia aquesta notícia, perquè la mateixa Junta de PAS de la UB ja s’hi va mostrar contrària al febrer d’enguany. També cal assenyalar que la UB ha convocat altres places en pràctiques, però no recordem que mai abans s’hagi fet una convocatòria tan destacada com aquesta. Desitgem que aquesta tipologia contractual no deixi de ser anecdòtica per començar a ser sistèmica. El que sí que ens queda clar és que redirigir qualsevol oposició a aquest tipus de convocatòria als jutjats per la via del contenciós administratiu és una jugada mestra per actuar amb la política dels fets consumats.

No diem en cap cas que no s’hagi de contractar més personal.  Ans al contrari, és una reivindicació que compartim, assumim i que portarem fins a les últimes conseqüències. La dotació de personal és, òbviament, necessària i és el futur de la nostra universitat. No volem ni tolerarem cap pèrdua de llocs de treball ni cap precarització laboral ni cap desvaloració del treball que duem a terme. Que el treball estructural tingui una qualificació professional i de qualitat com a servidors públics i no com a servitud esclavista d’unes ments pensants perquè són només això, ments pensants d’un sistema caduc en el temps. Que contractin, és clar que sí! Però que no ho facin en precari!

LA PROFESSIONALITAT, LA QUALITAT, LA VALORACIÓ DEL TREBALL D’ACORD AMB L’ESTABILITAT LABORAL HAN DE SER QÜESTIONS PRIORITÀRIES A LA NOSTRA UNIVERSITAT. NOMÉS AIXÍ HI HAURÀ UN FUTUR PER A TOTHOM.  

 Barcelona, 3 d’abril del 2017

Coordinadora Obrera Sindical – Universitat de Barcelona (COS UB)

ub@sindicatcos.cat   /   cosub.wordpress.com   /   @COS_UB   

https://www.facebook.com/cosub.coordinadoraobrerasindicalub/?fref=ts

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s