TransFormem UB rebutgem les imposicions del vicerectorat de Professorat

Cartell concentració 02.05.2017

Aquests són els motius pels quals convoquem la col·lectivitat universitària de la UB a concentrar-nos davant l’Edifici Històric dijous vinent, dia 4, a les 7 de la tarda.

Recentment, la vicerectora de PDI de la UB, Dra. Mercè Pallàs, va convocar en dues ocasions (el 22 de març i el 3 d’abril) les Comissions permanents del Comitè d’Empresa PDI-laboral i la Junta de PDI-funcionari per anunciar la intenció d’aplicar una normativa aprovada en 2012 pel Govern del PP (Reial Decret-Llei 14/2012 de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu), segons la qual el professorat permanent amb un perfil de recerca “insuficient” hauria d’augmentar la seva càrrega docent fins als 32 crèdits ECTS. Posteriorment, va anar anunciant l’aplicació d’aquesta mesura en els òrgans de govern universitaris (Consell de Govern, Deganats, Departaments…), no com a proposta a negociar o debatre, sinó com a fets consumats inqüestionables.

Tot i que als representants del PDI se’ns digué, en totes dues reunions, que la intenció és aplicar la normativa en el curs 2018-2019, ara tenim coneixement que tots els Departaments estan analitzant els perfils de recerca del seu professorat per tal d’aplicar la mesura de forma immediata, és a dir, al curs vinent.
Ens sembla profundament preocupant que, amb més de la meitat de la plantilla immersa en la precarietat i un 40% cobrant salaris de misèria, la primera mesura que adopti la vicerectora des de la seva presa de possessió sigui aquesta. A més, des de les primeres manifestacions de la vicerectora ens han anat arribant informacions contradictòries, amb una manca de dades creiem que ben calculada, i uns objectius no justificats per a aquesta mesura. Per això, des de TransFormem UB denunciem:
1) Una utilització perversa i interessada de la normativa, aprovada com a “mesures d’urgència” ara ja fa 5 anys i per tant corresponent a una fase ja superada. No només això, sinó que es tracta d’una normativa que les universitats “poden” aplicar, no que “han de” aplicar.
2) Al punt anterior, afegim la perversitat (per no dir il·legalitat) de pretendre aplicar només una part de la normativa: aquella que apunta a l’augment de la càrrega docent de certs professors, obviant l’altra part del decret que apunta cap a la reducció de la càrrega d’altres perfils de professorat.
3) L’aplicació d’aquesta mesura sense cap mena de negociació amb els òrgans de representació dels treballadors ni amb els òrgans de govern de la UB ens sembla una actitud prepotent i inacceptable. De fet, la Junta de PDI i el Comitè d’Empresa de PDI laboral ja li vam comunicar a la vicerectora la nostra contundent i unànime disconformitat amb aquesta mesura, i la vam encoratjar a demanar la derogació del Decret.
4) Sospitem que l’objectiu real de l’aplicació d’aquest augment de docència és la reducció de la força docent no permanent i l’estalvi econòmic associat a aquesta pèrdua de professorat. Obligant el professorat permanent a fer més docència, disminueix notablement la necessitat d’altres docents (precaris) per impartir aquelles assignatures. En aquest sentit, l’aplicació d’una mesura d’aquest tipus podria suposar l’acomiadament (en forma de no renovacions) massiu de professorat associat en el curs 2017-18.
5) Malgrat tot, la vicerectora no ha proporcionat cap tipus de dada precisa o càlcul , ni general ni per departaments i seccions, sobre els possibles efectes que tindria l’aplicació d’aquesta mesura: quants docents han de passar a impartir 32 ECTS en cada departament i secció? Quin augment total de crèdits ECTS suposa això? I per tant, quins efectes pot tenir en la renovació del professorat associat o en les noves contractacions de cada departament i secció?  Aquesta manca d’informació ens deixa en una situació d’indefensió argumental i laboral, i fa qüestionar profundament la justificació de la mesura, ja que ni tan sols la pròpia promotora en coneix els efectes que tindria o l’estalvi econòmic que suposaria.
6) La idea amagada darrera d’aquesta proposta és que hi ha professors “bons” i “dolents” (aquells que suposadament no compleixen amb les seves “obligacions” de recerca), però a més suposa un menyspreu absolut cap a la funció docent del PDI, ja que dóna a entendre que allò important és la tasca de recerca del professorat, i pretén considerar la feina docent com una mena de “càstig” al professorat que no acredita els estàndards de recerca (molt manipulables) que demana el govern o rectorat de torn.
7) Aquesta visió suposa una clara pèrdua de qualitat tant de la docència com de la recerca de la plantilla, ja que promou la competició cega per l’engreixament del CV de recerca i fa disminuir el temps de dedicació a la preparació de la docència.
Per tot això exposat, exigim la retirada immediata de l’aplicació d’aquesta mesura, i convidem tot el PDI de la UB, sigui quina sigui al seva categoria laboral, a plantar-se davant aquesta imposició i a lluitar de manera conjunta per l’estabilització i dignificació salarial de tot el col·lectiu, així com a favor d’una universitat pública i de qualitat.
 
Primer van venir a buscar els associats,
vaig guardar silenci
perquè no era associat.
Quan van anar pels lectors i els interins,
jo no vaig parlar
perquè no era una cosa ni l’altra.
Quan van venir a buscar els investigadors predoctorals,
jo no vaig protestar
perquè no era investigador predoctoral.
I quan van venir a buscar-me a mi,
ja no quedava ningú que pogués defensar-me
(adaptació del poema de Martin Niemöller)
 
Barcelona, 2 de maig del 2017
TransFormem UB
[COS, CGT-PPA, APR]
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s