COS UB i SEPC, per una universitat pública socialment emancipadora, feminista, catalana i digna en les condicions de treball i d’estudi. Suport a #VAGAUB16M

La COS i el SEPC compartim l’anàlisi crítica sobre el procés històric de destrucció del model d’universitat pública que coneixíem fins ara. El capitalisme acadèmic a escala universitària es materialitza a través de la imposició d’un model d’educació pública basada en paràmetres economicistes, el qual s’estén a la resta d’àmbits de l’educació pública, en un marc polític que ens du a reivindicar un cop més un espai educatiu que abraci el conjunt dels Països Catalans. A Catalunya, les polítiques universitàries sota governs diversos agreugen ja fa molts anys els problemes estructurals de les universitats, en què s’ha creat un sector de professorat que sosté el dia a dia amb sous de misèria.

En el cas dels docents i investigadors de la UB, la COS i el SEPC fem nostres les reivindicacions de TransFormemUB per a professorat i investigadors:

  • Que no s’implementi el punt cinquè de la normativa del PDA del govern del PP del 2012.
  • Que es reobri la taula de negociacions per regularitzar els falsos associats.
  • Que es millorin les condicions laborals de tots els associats amb l’aplicació immediata de l’escala salarial màxima i eliminant-hi el greuge comparatiu salarial que pateixen.
  • Que s’elabori la relació de llocs de treball (RLT).
  • Que s’implementin plans d’estabilització per a investigadors predoctorals, postdoctorals, col·laboradors, lectors i agregats interins a jornada completa.
  • Que es reconegui que hi ha falsos associats i que no es faci cap acomiadament (en forma de no renovació).
  • Que es dignifiquin els contractes de les investigadores predoctorals i postdoctorals, evitant el treball fora de contracte i les desigualtats dins de la mateixa categoria.

El context no canvia per a les estudiants, ja que al 2001 cursar una llicenciatura de 5 anys costava una mitjana d‘entre 578 i 839 € per curs. A dia d’avui cursar un grau estàndard de 4 anys pot costar una mitjana –pel cap baix– de 1.500 per curs, sense comptar el màster que ja és obligatori. Els preus de les matrícules universitàries han augmentat de mitjana fins a un 143% en aquests anys, la qual cosa ha expulsat la classe treballadora dels estudis superiors o de la seva continuïtat a través de màsters i doctorats. A més, hi ha aspectes fonamentals que penalitzen del tot les estudiants treballadores: la manca de dotació de recursos per al transport fins als campus, els dossiers i les impressions obligatòries per la formació acadèmica, els llibres de les bibliografies i, en molts casos, la impossibilitat de compaginar la formació amb la jornada laboral. Llavors, quan els estudiants decidim lluitar per frenar aquestes #proutaxesabusives, som objecte de criminalització político-mediàtica i de repressió policíaca pels Mossos d’Esquadra, que detenen 3 estudiants, n’identifiquen 20 i intimiden amb cops de porra, retorcen braços i en fereixen 5 més durant una seguda davant la Secretaria d’Universitats i Recerca.

La COS expressem de nou la nostra solidaritat i suport als companys i companyes del SEPC i a tots els col·lectius i assemblees mobilitzades en la mateixa lluita, i el SEPC reiterem que la repressió no ens aturarà mai, i donem ple suport a la COS i a les reivindicacions i mobilitzacions programades per TransFormemUB. Som classe treballadora catalana i compartim un mateix combat en defensa d’una universitat pública, popular, socialment emancipadora, feminista, de qualitat i en català, que esdevingui digna per a tothom que en forma part. Per això et convoquem a donar suport demà a la #VAGAUB16M, a la manifestació (12.30h, de Pl. Universitat a la SUR) i als debats col·lectius al Pati de Lletres de l’Edifici Històric de 10 a 12h i a partir de les 5 de la tarda.

La lluita és l’únic camí.

Barcelona, 15 de maig del 2017

COS

SEPC

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s