El Tribunal Suprem condemna la UB per frau amb el professorat temporal

 

foto

El Tribunal Suprem ha dictat, amb data 1 de juny del 2017, una sentència llargament esperada en què es condemna la Universitat de Barcelona per la utilització fraudulenta de la figura del professorat associat i altres formes de contractació temporal per cobrir necessitats permanents. Com a resposta a la demanda presentada per un professor de la UB que ha encadenat contractes temporals en el mateix departament des del 2003 per cobrir les mateixes necessitats docents, l’alt tribunal ha establert que aquesta pràctica és inadmissible i que l’àmbit del professorat universitari no és immune al compliment de la normativa sobre contractació temporal, deixant clar que la successió de contractes temporals per respondre a necessitats estructurals i permanents és un frau de llei

Entenem que, per la seva transcendència com a font de dret, aquesta sentència hauria d’obligar a revisar la contractació de tot el professorat universitari a través de la negociació amb els representants del PDI i amb la comunitat universitària. Fins i tot podria ser un bon punt de partida per a una reforma legislativa que permeti adequar les figures contractuals o estatutàries del professorat a les necessitats de les universitats i per evitar aquesta pràctica fraudulenta que està acabant amb la qualitat de l’ensenyament públic universitari. 

Malgrat això, la UB no ha fet cap esment ni difusió de la sentència que la condemna explícitament i que afecta tota la contractació de professorat temporal a les universitats públiques. L’única reacció (immediata, això sí) que ha tingut el nostre rectorat ha estat publicar a la intranet una “instrucció” dels vicerectorats d’Ordenació Acadèmica i de PDI , elaborada unilateralment i d’una manera absolutament opaca, sense cap justificació explícita, no negociada amb cap dels representants del PDI, ni avalada pel Consell de Govern. En aquest document, s’hi fan una sèrie de requeriments a deganats i departaments per tal que el professorat associat deixi de tenir funcions de gestió, responsabilitats en la coordinació de les assignatures i tot allò que tradicionalment se li ha encarregat,  i que ara sembla que els fa témer la pluja de demandes que el professorat temporal pot interposar en defensa dels seus drets legítims després de tants anys d’abusos. La “instrucció”, precisament per allò que ara vol impedir, no fa res més que posar en evidència una situació de frau que a la UB ja s’ha convertit en tradició. A més, arriba després d’un curs sencer en què el rectorat ha estat dient-nos que s’ha de reduir el Capítol I i el nombre d’efectius de PDI, malgrat que l’Estat hagi autoritzat una taxa de reposició que per primera vegada pot arribar a superar el 100%. Finalment, aquest document sembla que completa una altra “instrucció” no negociada i a la qual es va oposar tant el Comitè d’Empresa de PDI laboral com la Junta de PDI funcionari, que obliga una part del professorat permanent a fer més docència a canvi de prescindir d’una part del professorat associat, el qual no renovarà contracte o bé veurà reduïda la seva dedicació i el seu sou.

No entenem que aquesta sigui la manera més adequada de resoldre els problemes de precarietat que el PDI de la nostra universitat pateix d’una manera crònica, ni creiem que es pugui amagar aquesta ignominiosa realitat publicant “instruccions” no negociades. Exigim que el rector Joan Elias detalli d’una vegada quina és la seva política de professorat i que s’obri la mesa de negociació per regularitzar TOT el professorat contractat en frau de llei immediatament.

No esperarem la seva resposta sense fer res.

Aquí teniu el comentari sobre la sentència del Consell General del Poder Judicial… i la instrucció del nostre rectorat.

TransFormem UB
(COS, CGT-PPA, APR)

Barcelona, 27 de juny del 2017

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s