Posicionament del comitè d’empresa del PDI-laboral de la UB sobre la Instrucció 3/2017

COS UB, dins el marc de TransFormemUB, subscrivim i reproduïm el comunicat següent acordat pel comitè d’empresa de PDI-laboral de la UB:

RESPOSTA A LA “Instrucció dels Vicerectorats d’Ordenació Acadèmica i de Personal Docent i Investigador 3/2017 per a l’aplicació de l’encàrrec docent al professorat associat de la Universitat de Barcelona”:

Dra. Dolores Sánchez Aguilera, Vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Dra. Mercè Pallàs Lliberia, Vicerectora de Personal Docent i Investigador.

Ens adrecem a vosaltres i us convidem a dialogar sobre el contingut de la Instrucció i a valorar-ne la possible modificació o supressió, pels següents motius:

  1. Creiem que la “Instrucció” ─atès que ve signada per les dues Vicerectores que tenen la tasca més vinculada, precisament, al capital humà de la Universitat─ podria adaptar-se molt més a la realitat que tenim a la UB des de fa uns anys, motiu pel qual us proposem obrir-ne un diàleg que parteixi de la quotidianitat de la Universitat.
  1. Creiem que cal valorar l’activitat del professorat associat com una peça clau en el sosteniment de la docència i la recerca de la Universitat de Barcelona al llarg dels últims anys. Un percentatge molt elevat de situacions de baixa o jubilació han estat substituïdes per contractes d’associats i associades. Partint d’aquí, en comptes de desqualificar el professorat associat excloent-lo de la carrera acadèmica, caldria abans reorganitzar la política de concurs i contractació de la Universitat. S’ha d’afrontar de manera resolutiva el procés de regularització dels denominats “falsos associats”, estabilitzant-los amb altres figures contractuals amb caràcter urgent.
  1. Creiem que caldria valorar la realitat dels diferents Departaments i la Universitat en el seu conjunt, abans de publicar una “Instrucció” que sembla no partir de la situació acadèmica real que tenim:
  • l’existència de professorat associat fent tasques de gestió i de recerca parteix, precisament, de les necessitats acadèmiques que la Universitat, amb el professorat permanent que té, no pot cobrir.
  • el desenvolupament de tasques de gestió i de recerca per part de professorat associat és l’evidència que hi ha molt professorat contractat com a associat que, en realitat, forma del cos docent estructural de la Universitat.
  • l’exclusió del professorat associat de les tasques de gestió i recerca repercuteix en perjudici de la qualitat de la docència, de la relació amb l’alumnat i de la gestió, a més de la recerca mateixa. A més, la recerca que fan els associats queda reflectida de manera objectiva en les seves publicacions i presentacions.
  • l’exclusió del professorat associat de les tasques de gestió i recerca posa en evidència que el Govern de la Universitat pretén tancar qualsevol via de promoció per al professorat associat dins la carrera acadèmica.
  • Caldria a més avaluar quines en serien les conseqüències que la instrucció pot tenir: l’abandó de assignatures, cursos, línies de recerca?

4.- Creiem que aquesta Instrucció en comptes de solucionar els problemes estructurals del professorat de la UB, va encaminada a generar un gran malestar entre un col·lectiu que, recordem-ho: es reconeix a sí mateix molt mal pagat, molt mal valorat, es veu exclòs de qualsevol possibilitat de promoció o de via de creixement acadèmic, se sotmet a processos d’acreditació en els quals es valoren també les responsabilitats acadèmiques i es veu, constantment, expulsat de la carrera acadèmica quan sosté en realitat la Universitat.

5.- Demanem al Rector i a l’equip de Govern que convoqui a tota la comunitat acadèmica abans del proper Claustre per tal d’explicar en públic i de viva veu quina és la seva política de professorat a tots els nivells. En aquest sentit, a les mateixes persones representants els hi demanem que aprofundeixin més en la comprensió i funcionament dels Departaments que organitzen la docència, pilars bàsics de la UB. Així doncs demanem un major respecte per els i les professors/es associats/des, que estem suportant la UB, juntament amb la resta dels membres de la Comunitat Universitària.

Comitè d’Empresa PDI-laboral

Barcelona, 26 de juny del 2017

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s