Demanda col·lectiva a la UB per incompliment de l’Estatut dels treballadors

Bon dia, a continuació COS UB reproduïm el comunicat explicatiu que ens ha tramès un grup de companyes i companys del PAS UB, als quals expressem el nostre suport:

***

Benvolgudes companyes i companys de la UB,

Un grup de PAS laboral de la UB que encadenem contractes temporals ens hem decidit a denunciar la UB per incompliment de l’Estatut dels treballadors. Reclamem que els nostres contractes temporals es considerin contractes indefinits no fixos.

Inicialment la idea va sorgir del Comitè d’Empresa de PAS laboral, que és un dels òrgans de representació dels treballadors de la UB (els altres òrgans són el Comitè d’Empresa del PDI laboral, la Junta de PAS funcionari i la Junta de PDI funcionari). La idea original era utilitzar la demanda com a eina de pressió perquè la UB reaccionés i, sense denúncies ni judicis, acceptés que tots els contractes temporals en llocs estructurals han de ser contractes indefinits no fixos. Però aquesta opció va deixar de ser vàlida per l’aprovació recent de la Ley de Presupuestos al Congrés dels Diputats, que ho prohibeix explícitament. Així, l’única alternativa és que un jutge digui a la UB que som indefinits no fixos.

Aprofitem l’altaveu que ens ha ofert la COS per donar a conèixer la iniciativa i que tothom que ho cregui oportú pugui afegir-se a aquesta denúncia plural. L’única condició per fer la demanda és cobrir una plaça estructural de la UB amb un contracte temporal, independentment del col·lectiu a què es pertanyi. Hi ha diverses maneres de demostrar que una plaça és estructural. La manera més senzilla és per arguments matemàtics: a) si en els darrers tres anys s’han encadenat contractes temporals en la mateixa plaça, aquesta plaça és estructural, o b) si en els darrers 30 mesos s’ha estat contractat en un mínim de 24 mesos mitjançant dos o més contractes temporals, també és en una plaça estructural. Però, més enllà d’aquests arguments, qualsevol contracte temporal que es demostri que cobreix una plaça estructural, independentment de la durada del contracte, és denunciable.

Aquest grup de PAS laboral ja ens hem posat les piles i aquestes setmanes el Comitè d’Empresa ha anat recollint la nostra documentació i entregant-la al despatx d’advocats que portarà la demanada (el Col·lectiu Ronda). Per tant, qualsevol persona que s’animi a presentar la demanda, si és PAS laboral, es pot adreçar directament al Comitè d’Empresa [comitedempresa.pas@ub.edu] o, sigui del col·lectiu que sigui, pot adreçar-se a la COS [ub@sindicatcos.cat].

Així mateix, volem informar que el procés de denúncia té dos inconvenients. D’una banda, calculem que el procés es pot dilatar un any i arribar al setembre del 2018. L’avantatge d’aquesta dilatació és que al setembre del 2018 seria la data en què s’aplicarien els arguments matemàtics per demostrar la condició estructural de la plaça (per tant, les persones que ara fa dos anys que encadenen contractes també podrien afegir-se a la demanda). D’altra banda, el procés té un cost: els honoraris del Col·lectiu Ronda. Hi ha uns honoraris inicials, que depenen de la quantitat de demandes que tirin endavant, i uns honoraris finals. En qualsevol cas, el Col·lectiu Ronda s’ha mostrat facilitador a l’hora de fer els pagaments, sempre que es comenti amb temps.

Qualsevol persona que s’hi afegeixi serà benvinguda, i com més aviat ho faci millor a fi de tenir-ne definits els costos i perquè la demanada sigui el més plural possible.

Barcelona, 27 de juliol del 2017

***

Coordinadora Obrera Sindical Universitat de Barcelona (COS UB)

ub@sindicatcos.cat   /   https://cosub.wordpress.com    /   @COS_UB

https://www.facebook.com/cosub.coordinadoraobrerasindicalub/?fref=ts

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s