Respostes parcials i buides de contingut per evitar tractar de la precarietat i la manca de futur

Els processos interns de la universitat pel que fa a la plantilla de PAS i la seva renovació i/o contractació semblen estar envoltats d’un cert punt d’obscurantisme. Lluny de protegir els interessos de les persones afectades per les polítiques de personal de la UB, l’opacitat acaba perpetuant la inseguretat i ens molts casos facilita les exclusions laborals, les quals ja no es coneixen com a acomiadaments sinó que s’edulcoren eufemísticament com a no-renovacions.

 

Arran de les situacions d’incertesa que s’anaven generant amb les notícies sobre contractació del PAS a la UB, diferents persones han anat veient com el seu futur laboral s’enterbolia. Un moment culminant va ser al final del curs passat 2016-17, cap al juliol del 2017, quan les notícies de contractació anaven associades a la creació de noves Borses d’Auxiliars Administratius (https://seu.ub.edu/ofertaPublicaCategoriaPublic/listPublicacionsAmbCategoria?categoria.id=31571). El que hauria de ser una notícia per celebrar, esdevingué en realitat un acord enverinat (https://intranet.ub.edu/dyn/cms/menu_eines/noticies/2017/pas/07/06_2.html) en la mesura que no es garantís que es duria a terme amb les garanties i els mecanismes d’inclusió necessaris. Per això, diversos grups de persones van alertar de la necessitat d’anar a la lletra petita del que s’estava anunciant.

En aquest sentit, la COS UB vam enregistrar a la fi del juliol un escrit sol·licitant informació de la situació de les persones que, havent treballant a la UB, no estiguessin incloses en els nous processos o en la lletra petita de les notícies (https://cosub.wordpress.com/2017/07/28/nova-borsa-dauxiliars-administratius-grans-titulars-per-amagar-grans-vergonyes/). Volíem aclarir específicament si les persones que han treballat a la UB es podrien veure excloses de la plantilla de la universitat i si, en qualsevol circumstància, les diverses unitats de la UB havien dissenyat algun pla per evitar una situació materialment injusta.

La resposta que vam rebre a mitjan setembre fou del tot insatisfactòria, perquè només apuntava parcialment una de les qüestions plantejades. El que ens havia fet arribar el Vicerectorat de PAS era exclusivament un informe jurídic basat en la Llei de Protecció de Dades sobre els motius pels quals no podíem accedir a les dades personals que sol·licitàvem. Al marge de la mala interpretació de la nostra sol·licitud –ja que no pretenia tant saber quines persones formen part de la llista, sinó que se’ls informés–, les altres sol·licituds d’informació van ser ignorades. Volíem conèixer dades i/o mecanismes per garantir que no s’exclogués persones que han treballat a la UB, per això fa uns dies hem tornat a enregistrar un altre escrit reiterant-hi les nostres peticions.

En aquest context, ens agradaria compartir un dels aspectes que ens ha cridat l’atenció dins l’informe jurídic. Es tracta d’un argument de caire discriminatori cap a la nostra secció sindical. L’argument en qüestió expressa que:

“En la present consulta, qui sol·licita l’accés, mitjançant la seva publicació, al nom i cognoms de les persones que formen part en l’actualitat de la Borsa de treball de 31 de desembre de 2015 és una secció sindical de la UB (COS) que no forma part de l’òrgan de representació del col·lectiu de funcionaris d’administració i serveis (Junta del PAS) al qual la normativa sí que atribueix, com a tal òrgan de representació, una sèrie de funcions de vigilància del compliment de les normes vigents en matèria de condicions de treball (article 40.1.e) EBEP).”

Aquest argument es basa en una mala interpretació de la nostra sol·licitud i és preocupant que el Vicerectorat el transmeti sense modificar ni matisar res: mostra una manera de fer i d’entendre la gestió que perpetua l’estructura jeràrquica. Desprèn un flaire de menyspreu i esdevé del tot discriminatori per a les organitzacions que decideixin no concórrer als processos electorals de Comitès i Juntes de Personal, tot creant indefensió i menyspreu per a aquests col·lectius.  Una part del nou escrit advoca per acabar amb discriminacions d’aquest estil i per posar fi a les desatencions i ignorància de demandes a què ens han sotmès fefaentment.

En general, trobem una mala manera de fer-nos perdre el temps, però sobretot una demostració d’incompetència o de mala fe. En diem mala fe per l’omissió i desatenció per part del Vicerectorat, que no s’ha ni plantejat la importància de respondre a les sol·licituds i exigències de mecanismes per a la no expulsió i exclusió de la plantilla precària de PAS de la UB. Mal senyal en qualsevol dels casos. Desconeixem si aquest Vicerectorat del PAS té intenció expressa de no complimentar la resposta o simplement és que no és l’òrgan competent respecte a això. Esperem que si no ens pogués respondre a les sol·licituds novament aclarides i exposades ens ho digui i ens redirigeixi a qui sí que ens pugui atendre; sense dilacions ni excuses ni falsedats ni desviacions. Demanem excuses a les persones que us vau interessar per la qüestió i perquè des de la COS UB no vam afinar a preguntar-ho amb major fermesa.

Així mateix, encoratgem totes aquelles persones que estiguin en una situació de risc i d’inseguretat pel seu futur i aquelles que han treballat a la UB com a interines i que no han estat nomenades de nou que es posin en contacte amb nosaltres o amb els espais de representació del seu col·lectiu de treballadores per exigir informació de com està la seva situació. Que es posi en contacte amb qui calgui, però que no renunciï ni desisteixi d’exigir que l’atenguin. Entenem que de l’experiència se n’aprèn i de l’aprenentatge s’obtenen eines per organitzar millor la resposta col·lectiva a tanta injustícia i tanta precarietat. La documentació enregistrada la tenim disponible per qualsevol persona que estigui interessada a fer seguiment del tema; si ens la demaneu i voleu treballar amb nosaltres ho celebrarem.

Barcelona, 27 de novembre del 2017

Coordinadora Obrera Sindical – Universitat de Barcelona (COS UB)

ub@sindicatcos.cat   /   cosub.wordpress.com   /   @COS_UB

https://www.facebook.com/cosub.coordinadoraobrerasindicalub/?fref=ts

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s