La lluita continua

Com resoldrem la greu situació de les condicions de treball a la UB?

Quin model d’universitat pública volem a la nova República Catalana?

cos ub

Les universitats públiques catalanes, i especialment la Universitat de Barcelona, basen en gran manera allò que classifiquen com a “excel·lència” sobre la precarització d’una part del seu personal laboral docent i investigador –i també d’una part del d’administració i serveis–. Ho expliquem fa anys: la tendència no recula, i no hi ha perspectives d’estabilització i dignificació salarial. En aquest sentit, el passat curs va ser un any intens de lluites –amb victòries i frustracions– per denunciar el maltractament estructural que patim els treballadors i treballadores. Dins l’àmbit del PDI (Personal Docent i Investigador) laboral, l’acció de les assemblees, les diverses concentracions de protesta, una tancada dins l’edifici històric i una vaga al maig de docents i investigadors van aconseguir exercir certa pressió a l’equip rectoral i aturar la no renovació d’un nombre incert de PDI laboral –diem incert perquè la vicerectora de Personal Docent i Investigador va practicar des de l’inici del 2017 la desorientació i desinformació davant dels òrgans formals de representació (Comitè d’empresa de PDI laboral), sense acabar d’informar sobre el nombre d’acomiadaments real–. Es tracta d’un èxit, doncs, que relativitzem. La nostra intenció mai no ha estat mantenir llocs de feina en frau de llei i per sota del salari mínim interprofessional (SMI), sinó reeixir en l’estabilització laboral i la dignificació salarial dins de la carrera acadèmica de qualsevol col·lectiu universitari –PAS, PDI o personal amb beques–: aconseguir un futur real, i no cenyit a la retòrica buida de les campanyes electorals al rectorat, per a tots els treballadors i treballadores del sistema universitari.

Volem fer valer la importància d’una bona organització col·lectiva, una eina que com a sindicat de classe defensem per sobre de qualsevol òrgan de representació institucional. Som molt conscients que treballar des de dins de les institucions i aspirar a transformar-les pot esdevenir una permanent quimera. La transformació de les nostres condicions materials de vida, i encara menys la revolució, concebuda com un procés de transformació social, difícilment vindrà des del constrenyiment institucional. Ho hem constatat de nou: si es va aconseguir aturar els acomiadaments al PDI ha estat per la organització assembleària i la lluita pública i al carrer. En aquest sentit, però, no ens rendim i continuarem treballant al Comitè d’empresa de PDI laboral, al Consell de Govern i les Juntes de Facultat per si en algun moment pot ser d’ajut. Però tenim clar que si aquest curs volem assolir les millores a les quals ens referíem hem de reprendre la mobilització, mantenir-la i augmentar-ne la intensitat.

Ens omple d’esperança recordar que al curs passat el professorat precari va protagonitzar la primera vaga exclusivament de la UB en molts anys. Vam sortir al carrer a dir “NO” al seu model universitari, basat en vides precàries i en un model d’universitat capitalista i mercantilitzador que segrega de la institució els sectors més humils de les classes populars. Les concentracions i les assemblees es van multiplicar, i de mica en mica hem afegit molta gent cansada d’aguantar un sistema que sobreviu amb el patiment dels companys i companyes precaritzats. L’ocupació del rectorat el dia abans de les negociacions sobre el futur de la plantilla de PDI –i, en un altre àmbit, les reivindicacions del dret de vaga per part de Becàries En Lluita i dels interins i interines del PAS– ha mostrat a l’equip directiu que no romandrem impassibles davant l’estat de les coses.

Som conscients que els esdeveniments repressius ocorreguts des de mitjan setembre, simptomàtics de l’estat d’excepció en què ens trobem, creen un panorama de vulneració de drets i retallada de llibertats que dificulten la represa i la intensificació de les nostres mobilitzacions laborals. Però cal tenir en compte que el nou curs es va iniciar amb moltes incerteses laborals, amb la contractació de més professorat associat –paral·lelament a la creació de borses d’auxiliars sense tenir en compte els riscos d’exclusió dels treballadors i treballadores interins, i a la contractació massiva de becaris de col·laboració per suplir feines estructurals de la UB– i amb l’empitjorament en alguns casos de la situació contractual en plantilla. Per això moltes companyes del campus Mundet estaven disposades a negar-se a començar aquest semestre. A hores d’ara, desconeixem si l’oferta pública de noves places a la UB tant de PDI com de PAS serà una realitat o no. No hi ha cap pla per retornar el PDI expulsat de la carrera acadèmica als darrers anys, la UB continua mantenint una opacitat absoluta pel que fa a la informació sobre la futura política de contractació, i tampoc no facilita dades del personal expulsat o degradat dins la institució. A aquesta incertesa, s’hi afegeix la violació de les institucions catalanes a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que afecta de ple la sobirania universitària.

Entenem que hem de continuar treballant, lluitant i bastint els fonaments de la universitat pública al servei de les classes populars cap a la República Catalana. Enfront d’una realitat material desigual i injusta, considerem que qualsevol projecte de futur ha d’incloure la millora de les condicions de vida dels sectors socials més explícitament precaritzats i que, en el cas de les universitats, s’ha d’articular d’una manera imperativa la millora de les condicions de permanència i treball de tota la col·lectivitat universitària. Pensem que és just i necessari que sigui així.

Barcelona, 20 de desembre del 2017

Coordinadora Obrera Sindical

(COS UB)

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La lluita continua

  1. Retroenllaç: Soluzioni | ilblogdelbasilico

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s