Posicionament de la COS UB sobre l’acte de Societat Civil Catalana autoritzat pel rector de la UB

paraninf

“Exposición del Libro Alemán” al Paranimf de la Universitat de Barcelona, el 1941. Aquell mateix any fou afusellat el rector de la Universitat de València, Joan Baptista Peset, al cementiri de Paterna. La repressió feixista expulsà de les universitats dels Països Catalans innumerables treballadors i treballadores que es mantingueren fidels a la democràcia, a la llibertat, a la revolució, a la República.

***

En ple context de vagues i mobilitzacions a la Universitat de Barcelona –amb el suport de la totalitat de seccions sindicals i del comitè d’empresa de PDI-laboral i la Junta de PDI-funcionari– tenim coneixement de l’autorització del rector, Dr. Joan Elias, perquè l’organització SCC, que es manifesta amb organitzacions neonazis i neofeixistes, dugui a terme un acte político-cultural el dijous 7 de juny a dos quarts de set de la tarda a l’Aula Magna de l’Edifici Històric.

Fa més d’un any que la COS UB denunciem la manca absoluta de predisposició negociadora de l’actual equip de govern davant dels gravíssims afers que afecten el conjunt d’àmbits de l’organització, el funcionament i l’estructuració d’aquesta universitat (el diàleg no-resolutiu no significa negociar). La inexistent política de professorat  no és més que un reflex de la imposició d’un model neoliberal que pretén ensorrar la universitat publica i que l’equip rectoral reprodueix a partir del creixent desprestigi de les funcions que exerceix, la qual cosa acaba conduint al que considerem que és una clara manca de responsabilitat institucional. Això afecta el conjunt de la col·lectivitat universitària: PDI, PAS i estudiants.

Pel que fa al posicionament del Dr. Elias i de l’equip de govern que encapçala amb relació al cop d’estat feixista que la societat catalana afronta des de la tardor, hem reiterat un cop i un altre la vergonya que implica mantenir una suposada “equidistància” entre la materialització quotidiana de l’estat d’excepció –que ha tingut conseqüències directes, sota la forma d’encausaments judicials, per a diversos companys i companyes d’aquesta casa– i l’exercici legítim del dret d’autodeterminació.

Doncs bé, en aquest context de naturalització de l’autocop d’estat feixista, el rector de la Universitat de Barcelona obre la porta a un acte d’una organització que, en efecte, es manifesta junt amb organitzacions neonazis i neofeixistes. Ens estalviarem d’explicar al Dr. Elias quines han estat les conseqüències històriques de la repressió totalitarista i feixista sobre la societat catalana, però sí que li recordarem que des del setembre del 2017 s’han comptabilitzat més de dues-centes (200) agressions físiques i atacs a seus d’organitzacions polítiques i associatives (inclòs l’incendi i destrucció total de l’Ateneu Popular de Sarrià) per part de l’extrema dreta espanyolista. La presència als carrers de SCC junt amb neonazis i neofeixistes situa la col·lectivitat de la UB en una veritable cruïlla, atesa la decisió del Dr. Elias. En qualsevol universitat europea, un acte convocat per una organització d’aquestes característiques seria literalment inconcebible.

Per aquestes raons, exigim al rector de la UB una rectificació urgent i, en conseqüència, la suspensió de l’acte previst. Almenys en aquesta qüestió, desitgem que el rector pugui actuar racionalment d’acord amb els “valors” que, en públic, sol associar a la vida acadèmica i a la nostra universitat. No ens faci passar més vergonya, sisplau.

No passaran.

Barcelona, 30 de maig del 2018

Coordinadora Obrera SindicalUniversitat de Barcelona (COS UB)

ub@sindicatcos.cat   /   cosub.wordpress.com   /   @COS_UB

https://www.facebook.com/cosub.coordinadoraobrerasindicalub/?fref=ts

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s