INFORMACIONS. Sobre el procés d’Inspecció de Treball al Campus d’Humanitats del Raval de la UB [1/2]

INFORMACIONS

Sobre el procés d’Inspecció de Treball al Campus d’Humanitats del Raval de la UB [1/2]

i

Sobre els  Centres de Seguretat i Higiene del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya [2/2]

La COS UB continuem informant sobre el procés de denúncia a la Delegació Provincial d’Inspecció de Treball arran de la problemàtica de salut laboral i els casos de lipoatròfia semicircular declarats entre les treballadores del Campus del Raval i, també, sobre les actuacions del Servei de Prevenció d’Empresa (OSSMA) a instàncies de l’inspector de Treball [1/2].

Atesa la seva relació amb aquest procés i amb la problemàtica de la Síndrome dels Edificis Malalts (SEE), al segon missatge (que enviarem demà) hi informem sobre la situació actual dels Centres de Seguretat i Salut i Higiene del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.   

REFLEXIÓ I COMENTARIS ENTORN DEL PLA D’AVALUACIÓ DE LES FACULTATS DE FILOSOFIA I DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA SOBRE LA SÍNDROME DE L’EDIFICI MALALT

L’any 2013, després de llegir l’informe elaborat pels tècnics del Centre de Seguretat i Higiene de Barcelona, la Inspecció de Treball trobà prou indicis per obligar el Servei de Prevenció d’Empresa de la UB (OSSMA) a realitzar l’NTP-380 (Nota Tècnica de Prevenció 380 – La síndrome de l’edifici malalt: qüestionari simplificat), publicada per l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball.

A continuació exposem la valoració que fem la COS UB i treballadores del Campus del Raval sobre el document Pla d’avaluació de l’edifici de les facultats de Filosofia i de Geografia i Història emès per l’OSSMA, en què es mostren els resultats i les conclusions de l’enquesta realitzada a les treballadores del campus entre el 13 i 16 de gener del 2014, una enquesta que es va fer, presumptament, d’acord amb les pautes establertes per l’NTP-380.

Aquesta informació no s’havia difós abans, en primer lloc, a causa de les dificultats a obtenir el resultat de l’esmentat Pla d’Avaluació, al qual no vam poder accedir fins després de més d’un any d’haver estat sol·licitat a l’OSSMA pel Comitè d’Empresa del PAS-Laboral. Més endavant, a fi de no influir sobre el procés electoral per escollir el nou equip rectoral que tingué lloc al novembre del 2016, tampoc no es va difondre aquest comunicat atès que s’hagués pogut instrumentalitzar electoralment. Finalment, un altre motiu del retard a difondre aquest comunicat són les dificultats tècniques a l’hora d’analitzar el Pla d’Avaluació mateix, perquè hem esmerçat força temps a contrastar rigorosament la informació i les dades amb les persones professionals de la salut adients.

La COS UB i treballadores del Campus del Raval, després d’haver estat assessorats i d’haver contrastat el nostre criteri amb professionals de la salut adients, assenyalem que el Pla d’avaluació de l’edifici de les facultats de Filosofia i de Geografia i Història –realitzat per un grup de recerca de la UB escollit per l’OSSMA– és incoherent i parcial a l’hora d’aplicar les pautes que dóna l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball als serveis de prevenció d’empresa a través de l’NTP-380, tant en la manera de dur a terme l’enquesta, com en l’anàlisi dels resultats obtinguts i la conclusió.

Consideren que la metodologia i l’anàlisi de les dades obtingudes en aquest Pla d’avaluació segurament no són els més adients per avaluar la problemàtica de salut laboral a les facultats de Filosofia, i de Geografia i Història de la UB, ni per arribar a conclusions sobre l’existència de la Síndrome de l’Edifici Malalt. La raó podria ser que els responsables d’aquest Pla d’avaluació no són metges i que no apliquen els seus mètodes i estudis en l’àmbit de la medicina del treball, sinó en l’àmbit de la psicologia clínica i la neuropsicologia.

Per altra banda, considerem que hi ha una evident manca d’independència i possibles conflictes d’interès en  la elaboració d’aquest Pla d’avaluació, atès que fou realitzat per un grup de recerca de la mateixa Universitat de Barcelona, i que hauria d’haver estat encarregat a un òrgan independent format per metges especialistes en salut laboral i en medicina del treball.

En referència a la manera com es va fer l’enquesta i l’anàlisi dels resultats obtinguts, les treballadores del Campus del Raval denuncien parcialitat i falta de rigor, pels motius que exposem a continuació:

  • El qüestionari utilitzat no era homologat amb l’NTP-380, ja que es varen suprimir símptomes d’aquesta enquesta oficial.
  • Tal com assenyala l’NTP-380, s’havia de fer la descripció de la simptomatologia experimentada per les treballadores de la mostra en els últims 30 dies, però l’enquesta es va realitzar del 13 al 16 de gener del 2014, i la Universitat de Barcelona va romandre tancada des del 21 de desembre del 2013 al 6 de gener del 2014 (17 dies). Atès que la simptomatologia triga un temps a presentar-se i millora en abandonar el lloc de treball, aquest fet, sens dubte, va fer variar la prevalença dels símptomes patits per les treballadores i, probablement, va fer minvar d’una manera significativa molts percentatges per sota del valor de prevalença del 20%, punt de tall fixat en la NTP-380 per considerar la SEM (Síndrome de l’Edifici Malalt).
  • Pel que fa al nombre d’hores de permanència en el Campus de les treballadores de la mostra, el document mostra una mitjana de 32.48 hores setmanals, sent el valor mínim de 2 hores setmanals i el màxim de 52 hores setmanals. Ateses les grans diferències entre els col·lectius de PDI i de PAS respecte a les hores de permanència, per trobar-hi una prevalença real s’hauria d’haver fet l’enquesta i les estadístiques per separat sobre un mostratge aleatori de cada col·lectiu. En tot cas, al Pla d’avaluació no s’hi especifica la mitjana d’hores de permanència de cada col·lectiu per separat. En un entorn tan complex com és el Campus d’Humanitats de la UB Raval, amb una diversitat tan àmplia de tipologies de feina i de llocs de treball, i amb tan distintes jornades laborals, hi ha moltes variables que no s’hi van tingut en compte. No és rigorós aplicar el mateix barem per a tothom ni extreure’n conclusions a partir de les mitjanes obtingudes d’estadístiques generals.

L’NTP-380 no és més que una eina que s’ha d’adaptar a la casuística pròpia de cada entorn laboral per poder descobrir indicis de la existència de la Síndrome de l’Edifici Malalt. Per tant, a través d’aquesta enquesta només es poden trobar dades significatives, no es pot arribar a proves concloents. A més, si l’enquesta no s’adapta de la manera més avinent a les característiques del centre i als llocs de treball, aquests indicis es poden amagar.

En conseqüència, atès el que conclou el Pla d’avaluació –“no es pot considerar que l’edifici Antoni Caparrós on estan ubicades les Facultats de Filosofia i Geografia i Història de la UB presenti el SEM, donat que per la mostra general cap dels 10 símptomes arriben al punt de tall del 20% en la prevalença dels mateixos”–, considerem que, d’acord amb els criteris vigents de salut laboral i medicina del treball, el fet que un 20.7% de les treballadores de la mostra presenti molèsties (en 8 dels 10 símptomes) quan porta estona treballant dins de l’edifici, i les prevalences superiors al 20% tant en les treballadores de la planta baixa (en 7 dels 10 símptomes) com en les treballadores de la primera planta (en 2 dels 10 símptomes), eren motius més que suficients per haver fet un estudi amb més profunditat, d’acord amb el que estableix el protocol de l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball.

Finalment, es considera inacceptable per a les persones amb problemes de salut que el Pla d’avaluació de l’edifici de les facultats de Filosofia, Geografia i Història trigués un any i nou mesos a fer-se públic, i que per obtenir aquest document passés més d’un any des de la sol·licitud explícita del Comitè d’Empresa del PAS-Laboral, la qual cosa expressa el que considerem falta de transparència de l’OSSMA i fa que ens preguntem quina raó pot justificar aquesta tardança.

Per aquestes raons, després de contrastar el Pla d’avaluació per comprovar si es va dur a terme de la manera més rigorosa i adient, expressem el nostre profund desacord amb les conclusions que s’hi recullen.

Barcelona, 14 de juny del 2018

Coordinadora Obrera Sindical – Universitat de Barcelona (COS UB)

ub@sindicatcos.cat   /   cosub.wordpress.com   /   @COS_UB

https://www.facebook.com/cosub.coordinadoraobrerasindicalub/?fref=ts

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s