Obert el termini de selecció de PAS auxiliar a la UB: una doble convocatòria entre precarietat i inseguretats [1/2]

95 A1

S’ajunten dues convocatòries de categories d’auxiliars, cadascuna d’elles ajunta les places de dos anys (2016 i 2017); i, alhora, cadascuna d’elles hi incorpora la Borsa de Treball corresponent però amb aplicatius diferents a altres procediments selectius (http://www.ub.edu/gper/pas/faces/iniciServeis.jspx i http://www.ub.edu/gper/pas/faces/iniciAdministratius.jspx) i explicacions no gaire publicitades.

 

La Universitat de Barcelona està immergida en diferents conflictes laborals i el de les Auxiliars n’és un més. Auxiliars a la UB n’hi ha de dos tipus: Auxiliars Administratives i Auxiliars de Serveis. Unes places, les de Serveis, són membres del PAS-Laboral i les altres d’Administratives són de PAS-Funcionari. Però no totes les funcionàries ho són de carrera. Moltes d’elles són interines i precisament ocupen majoritàriament les places d’Auxiliars Administratives. Al mateix temps, si busquem contractes temporals al PAS-Laboral en podem trobar a les places d’Auxiliars de Serveis; malgrat que també n’hi ha un munt de places temporals de PAS-L amb un perfil tècnic. En realitat, trobem precarietat i temporalitat a tot arreu, i en això la UB –juntament amb l’acomiadament encobert de no-renovacions de personal– ha esdevingut una especialista.

A través de la política de personal una institució marca el seu futur i el seu rumb. Si comptem el nombre de places precàries podríem dir que n’hi ha moltes, a la UB. Si ho comparem amb les que es convoquen per estabilitzar conclouríem que es tracta de molt poques places. Per exemple, per a Auxiliars Administratives es convoquen menys de seixanta places, mentre que a la UB compta com a mínim amb més de 250 persones en situació d’interinatge dins aquesta categoria (sense saber si es descompten les interines que treballen fora de Borsa). En el cas de les places d’Auxiliars de Serveis, se’n convoquen 11 però no disposem d’una xifra ni aproximada de quantes persones ocupen temporalment places d’aquesta tipologia. Hem preguntat als responsables de la UB quantes Auxiliars Administratives interines i quantes Auxiliars de Serveis temporals estan treballant a la UB (també les que estan fora de Borsa de Treball), però no sabem si rebrem resposta ja que la majoria de cops que preguntem coses ens eviten respondre. 

No obstant això, com hem assenyalat diversos cops, la temporalitat i la precarietat a la UB ha assolit xifres astronòmiques. En l’àmbit del PDI, amb les figures d’Associat trobem hiperexplotació i precarietat, i amb les beques de col·laboració hi trobem estudiants precaritzats que veuen vulnerats els seus drets. Al maig tingueren lloc les vagues convocades pel comitè d’empresa i la junta de PDI per reivindicar els seus drets (https://cosub.wordpress.com/2018/05/21/conquerim-les-universitats-publiques-catalanes-prou-explotacio-laboral-prou-mercantilitzacio-de-leducacio/). Paral·lelament, fa uns dies l’Agencia Catalana de Notícies parlava textualment de 3.000 becàries de col·laboració a la UB (http://www.ccma.cat/324/la-ub-indemnitza-amb-30-000-euros-una-estudiant-amb-beca-de-collaboracio-que-va-denunciar-fer-tasques-estructurals/noticia/2859107/ ).

Gràcies a les companyes de Becàries En Lluita se’n van difondre les xifres reals (https://www.facebook.com/becariescollaboracioub/photos/144265636113656/291999271340291/). Certament es rebaixava aquesta xifra a 930 becàries a la UB, però alhora es comparaven amb altres universitats catalanes: la UB abraça el 70% de tota la població becària de les principals universitats públiques del Principat de Catalunya. Veient, a més les condicions amb què les becàries acaben desenvolupant feines estructurals a la Universitat, no ens ha d’estranyar ni la indemnització de 30.000€ que la UB ha estat condemnada a pagar a una becària de col·laboració per fer tasques estructurals, ni que la direcció de la UB hagi canviat el reglament de beques de col·laboració per cobrir-se les espatlles (http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2018/06/026.html). 

95 A2

El panorama per a les Auxiliars a la UB no és gaire millor. Les notícies que sentim des de 2015 sobre les Borses de Treball i, especialment, les notícies de l’any passat que afecten les interines (https://intranet.ub.edu/dyn/cms/menu_eines/noticies/2017/pas/07/06_2.html) no són falagueres. Fa molt de temps que ressona la cantarella que la política de contractació de la UB mai no fa fora ningú. Et diuen que potser en determinades excepcions pot passar, però que estiguis tranquil·la que si fas cas i no et poses en problemes no has de patir. Que un cop entres a treballar a la UB ja no en surts. Tanmateix, els anuncis d’acords que tant celebraven els nostres representants formals i membres dels sindicats tradicionals tenen un risc encobert enorme. L’apartat tres de l’acord Tercer de 4 juliol de 2017 (https://intranet.ub.edu/dyn/cms/galeries/pdfs/2_treball_UB/acords/acord_convocatxria_proces_selectiu.pdf) afirma que la Borsa de Treball d’Auxiliars està tancada el 2015.

Què passa amb la gent que va entrar a treballar a partir del 2016? Segons els mateixos acords del juliol de l’any passat (https://intranet.ub.edu/dyn/cms/galeries/pdfs/2_treball_UB/acords/acord_proces_caracter_excepcional_nomenament_pf_interi.pdf): “Qualsevol persona que es pugui cridar o nomenar en virtut d’aquest acord excepcional no s’incorporarà a la borsa de treball esmentada a la part expositiva d’aquest acord, llevat que es presentin quan es convoqui, superin les proves i s’incorporin a la borsa de treball de personal funcionari interí de l’escala d’auxiliars administratius.”

Pot semblar molt raonable que una persona que no ha aprovat unes oposicions no entri a una Borsa de Treball per fer interinatges a la UB. Però estem parlant de gent que ja treballa a la UB i que va entrar en les convocatòries de les primeries del 2016 i mitjan 2017. En molts casos són persones que porten 6 mesos treballant, 12 mesos treballant, o fins i tot més de 24 mesos. Persones que no han pogut optar abans a oposicions però que s’han format sobre la UB, que han desenvolupat tasques intenses ja que han treballat en llocs on veritablement faltava personal, han hagut de fer cursos de formació, en molts casos també trasllats, i que ara es troben que no aprovar les oposicions els pot deixar al carrer. Preparar-se unes oposicions en aquest context no és fàcil. El pitjor és que aquesta dinàmica també es pogués reproduir respecte als Auxiliars Laborals temporals, amb les similituds que trobem en ambdues convocatòries d’Auxiliars. 

Barcelona, 28 de juny del 2018

Coordinadora Obrera Sindical – Universitat de Barcelona (COS UB)

 ub@sindicatcos.cat /   cosub.wordpress.com   /   @COS_UB

          https://www.facebook.com/cosub.coordinadoraobrerasindicalub/?fref=ts

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s