Les becàries de la Universitat de Barcelona denuncien frau laboral a les seves beques de col·laboració

Cada curs, centenars d’estudiants sol·liciten a la Universitat de Barcelona les beques de col·laboració que es posen a disposició de l’alumnat amb l’objectiu suposadament formatiu dins de les competències dels estudis que realitzen. Però la realitat és molt diferent per a molts dels estudiants que accedeixen a aquestes beques. Els becaris i les becàries es troben amb la situació que aquestes beques s’estan fent servir per ocupar places vacants de llocs de feina estructurals del Personal d’Administració i Serveis (PAS).

El frau podria tenir el seu origen que els òrgans de Govern de la Universitat de Barcelona no estan convocant places de Personal d’Administració i Serveis, o bé no tantes com en necessita la UB per funcionar com cal. No obstant això, els diferents departaments, unitats, àrees i oficines de serveis continuen necessitant una ampliació de plantilla que a hores d’ara es cobreix, en molts casos, amb beques malgrat que contractar becaris i becàries per amortitzar vacants és una pràctica contrària a Dret. En teoria, les beques de col·laboració tenen sentit en un marc estrictament formatiu, un marc en què la Universitat concedeix unes places en diversos departaments a alumnes que estudien graus relacionats amb la beca oferta.

Ho reiterem: la realitat és que, en molts dels casos coneguts per l’Assemblea de Becàries de Col·laboració en Lluita, aquestes beques s’estan fent servir per ocupar places vacants de llocs de feina estructurals. Això implica un greu abús de poder per part de la Universitat cap a l’estudiantat becat. Amb aquesta pràctica, la Universitat de Barcelona defuig reconèixer la naturalesa laboral del vincle que ha creat, defuig el pagament de salaris, exclou de prestacions socials (atur) les persones becades i els deixa fora de qualsevol dret laboral, com ara el dret de vaga i d’unes vacances retribuïdes. En conclusió, tot l’apercebut pels reclamants significa un espoli de llocs de treball estables i de qualitat.

És el cas de M.B., estudiant de dos graus universitaris que des del 2016 fins a dia d’avui està vivint en primera persona aquest frau dins l’Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona. En aquesta Unitat se li han assignat tasques bàsiques i monòtones en el marc de les quals la seva tasca principal rau a treballar com a gravador de dades, unes tasques que no estan subjectes a un veritable Pla Formatiu. El frau ha conduït que M.B. porti el seu cas als Tribunals perquè la Universitat de Barcelona no hi posa solució («Si la Universitat de Barcelona no ens respecta, qui ho farà quan sortim d’aquí?»).

Una universitat pública com ho és la de Barcelona ha d’estar al servei de la societat en general i dels estudiants i de les persones que hi treballen en particular. La seva política de beques de col·laboració castiga els estudiants i les estudiants que més necessitat tenen d’aconseguir una beca, els fills i filles de classe treballadora, tot disfressant-ho com a Pla Formatiu i com a ampliació de currículum, cosa que a l’hora de la veritat representa normalitzar la precarietat i aprofitar-se d’uns recursos humans i intel·lectuals a preu de saldo. Cal tenir en compte que l’Assemblea assenyala situacions semblants a la d’M.B en altres serveis, oficines i departaments: hi ha un nombre molt elevat d’estudiants que pateixen aquesta situació.

La secció sindical de la COS UB  encoratgem els companys i companyes que patiu aquesta situació a organitzar-vos col·lectivament, per això expressem el nostre suport a l’Assemblea de Becàries de Col·laboració en Lluita, amb l’objectiu de superar aquesta realitat de precarització generalitzada: «Si la Universitat ha fet us de places de becàries per cobrir vacants estructurals, exigim que es reconegui el frau i que aquestes persones s’incorporin com a Personal d’Administració i Serveis de la Universitat de Barcelona». Compartim la reivindicació principal de l’Assemblea: l’equip de govern ho ha de resoldre amb la màxima urgència i farem tot el possible perquè sigui així.

Barcelona, 23 de gener del 2019

Coordinadora Obrera Sindical – Universitat de Barcelona

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s