Valoració de TransFormemUB sobre la “taula de negociació” del professorat associat

Benvolguts/des companys/es,

Aviat farà un any des que es va engegar una suposada taula de negociació entre el Vicerector de PDI, el Dr. Josep Batista, i el Comitè d’Empresa (CE) per tractar de la regularització del professorat associat de la UB. Si bé inicialment el vicerector va mostrar bona voluntat per resoldre el “problema” dels associats (que nosaltres qualifiquem més aviat com a frau de llei, explotació i precarització), després de tres reunions massa dilatades en el temps hem pogut veure que no hi ha cap intenció d’entomar veritablement aquest afer.

Ara, després de la tercera reunió, valorada negativament pel Comitè d’Empresa en un comunicat recent, creiem que ha arribat el moment de fer-vos arribar també la valoració que en fem com a TransFormemUB.

En primer lloc, volem manifestar que des de TransFormem UB hem defensat tant dins com fora del Comitè d’Empresa que el procés de regularització havia de partir d’una identificació del col·lectiu d’associats estructurals i de la cerca d’un model d’estabilització adaptada als diferents perfils (tal i com va proposar el propi CE).

Tanmateix, el procés de “negociació” que hem trobat amb el Dr. Batista ha estat molt lluny de la nostra proposta. Hem constatat que:

  • No ha estat una taula de negociació real: en tot aquest temps s’han celebrat només tres reunions en què sovint s’han presentat decisions ja preses i s’han descartat pràcticament totes les propostes dels membres del CE. A més, les reunions han patit ajornaments constants que fan veure el poc interès del vicerector a treballar amb el CE.
  • No és una estabilització d’associats: el procés ha fallat en el punt de partida, ja que no s’ha fet una radiografia real del col·lectiu, i l’única preocupació ha estat identificar aquells associats que no tenen cap “activitat laboral externa” (per què aquest interès en saber qui té una feina fora de la UB?, sembla que s’hi busquen els casos més evidents de falsos associats). Tot i així, en un principi el vicerector va parlar de figures pre- i post-doctorals per tal d’oferir altres situacions laborals als diferents perfils d’associats. En canvi, finalment el que havia de ser una proposta d’estabilització adaptada a les singularitats del col·lectiu s’ha convertit en una simple oferta de places de lector i agregat, per a les quals s’haurà de passar un concurs públic.
  • L’oferta de places és senzillament miserable: 213 places de lector (i 9 d’agregat) sobre un total de 2.578 associats, fet que deixa fora moltes persones que estan acreditades (a més de les no acreditades). Tenint en compte que a la UB hi ha hagut un llarg bloqueig en la convocatòria de places, per resoldre l’efecte del coll d’ampolla hi hauria d’haver una estratègia retroactiva que tingui en compte tots els anys en els quals no hi ha hagut promoció de la carrera acadèmica.
  • No hi ha cap garantia de què les places ofertes siguin ocupades per associats: es tracta de places que sortiran a concurs públic i respecte a les quals no s’han volgut establir criteris d’adjudicació que valorin positivament la trajectòria docent i investigadora a la UB. A més, la majoria (135) són places Serra Húnter (convocatòries internacionals) encara més competitives i que trigaran més a resoldre’s. D’aquesta forma, els associats queden sotmesos a lluites internes de poder dels seus departaments en què els diferents grups pressionaran per “col·locar” els seus a falta de criteris de valoració clars.
  • El menysteniment del vicerector cap al CE ha estat constant: malgrat ser l’òrgan de representació dels treballadors i treballadores amb funcions atorgades per la legislació laboral, no ha participat (i en molts casos ni tan sols ha estat informat) en decisions tan importants com la distribució de noves places.
  • Les demandes que hem fet en les reunions de la “taula de negociació” han estat rebutjades: la cantarella del “topall econòmic” per estabilitzar les més de 2.000 persones explotades ha estat una constant. Seguim mantenint que el respecte als drets laborals del professorat associat és una qüestió política de primer ordre i que el debat no es pot basar en arguments econòmics, sinó que primer ha d’existir un compromís real per després trobar solucions. Senzillament, el funcionament de la universitat no es pot basar en l’explotació de milers de treballadors i treballadores. El vicerector ni tan sols ha acceptat una pujada salarial dels associats dins els marges que possibilita la llei d’universitats catalana, i l’estudi que s’ha compromès a endegar davant del CE quant a l’impacte econòmic que podria implicar aquest augment ja podem anticipar com acabarà.
  • En conclusió, no s’ha enfocat com un problema de drets laborals sinó que ens han volgut donar un caramelet: el problema d’arrel segueix existint, que és la situació de semiesclavatge a la qual estem sotmesos milers d’associats. Aquesta proposta del vicerector ni tan sols garanteix l’estabilització dels associats acreditats i deixa en la incertesa absoluta la resta, que seguiran fent una feina igual a la dels seus companys de Departament però a preu de saldo, sense cap perspectiva de millora.
  • No volem jugar al joc brut de les lluites de poder ni enfortir les relacions de vassallatge: volem un pla d’estabilització real en el qual les nostres oportunitats d’accedir a la carrera acadèmica o de tenir un salari digne no depenguin de la nostra xarxa de relacions als Departaments. Fem una crida a tot el professorat associat a enfortir, en canvi, la solidaritat de classe entre nosaltres i no deixar en l’oblit els companys més vulnerables. L’adversari no és el company que “competeix” per la mateixa plaça, sinó les persones que tenen el poder de canviar la política de professorat i només fan que perpetuar un model neoliberal i explotador.

No esperem res d’aquest equip rectoral. Sense mobilització no hi haurà drets laborals. Estigueu atents a les convocatòries!

Barcelona, 10 d’abril del 2019

TransFormemUB

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s