Arxivades definitivament les denúncies contra el professor de la UB Iñaki Rivera Beiras

El proppassat 24 de juliol es va tenir coneixement de la resolució de 16 de juliol de la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Barcelona, per la qual es decreta el sobreseïment lliure de la causa penal oberta contra el Professor Dr. Iñaki Rivera Beiras, Director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH). L’Audiència estima el recurs d’apel·lació presentat per la seva defensa contra la resolució que acordava passar a la fase de judici, i posa fi a les denúncies interposades contra ell per diverses agrupacions sindicals (com ara CCOO, ACAIP i CSIF).

En aquest cas, CCOO va fer una denúncia inicial que va provocar l’inici del procediment judicial, però tot seguit no s’hi va personar com a acusació. CSIF, ACAIP i un centenar de funcionaris van presentar conciliacions civils prèvies a la querella per calúmnies i injúries. En el marc d’aquestes demandes de conciliació, el  Professor Dr. Iñaki Rivera Beiras no es va retractar de les seves expressions al programa “Tot es Mou” de TV3, atès que estaven emparades en el dret a la llibertat d’expressió i informació i que se sustentaven en fets reals i contrastats. Finalment, només es va personar com a acusació, en el procediment penal en curs, ACAIP.

Aquelles denúncies van ser interposades contra el Professor Dr. Iñaki Rivera Beiras, en la seva qualitat de responsable de el Sistema de Registre i Comunicació de la Violència Institucional (SIRECOVI), en exercici del seu mandat, que no és altre que el d’investigar, enregistrar, comunicar i divulgar possibles situacions de maltractaments a persones privades de llibertat. Des de l’inici del procediment judicial, el Ministeri Fiscal va sol·licitar el sobreseïment del procediment, en entendre que les expressions del Professor Dr. Iñaki Rivera Beiras no eren difamatòries i per tant no eren constitutives de delicte. Malgrat això, el procediment penal va continuar endavant per l’existència d’una acusació, d’ACAIP.

L’Audiència doncs, després de quasi dos anys de procediment penal en curs, tanca aquest camí en entendre que no cal fer un judici, i dicta un pronunciament: el sobreseïment lliure, que equival a una absolució. Tot i que la Interlocutòria de l’Audiència Provincial es podria recórrer davant del Tribunal Suprem, no és esperable que ACAIP recorri, atès que la resolució de l’Audiència que tanca el cas, es fonamenta precisament en la Doctrina del Tribunal Suprem. El SIRECOVI, com a sistema de l’OSPDH de la Universitat de Barcelona, ​continuarà treballant en la defensa dels drets fonamentals de les persones privades de llibertat.

 

Barcelona, 28 de juliol del 2020 

COS UB

Coordinadora Obrera Sindical / Universitat de Barcelona

ub@sindicatcos.cat

https://cosub.wordpress.com

@COS_UB


Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s