Sobre l’enregistrament, o no, de les classes presencials (Recordatori del comitè d’empresa del PDI-laboral de la UB)

El comitè d’empresa del PDI-laboral de la UB recordem a tot el professorat de la UB que l’enregistrament de les classes presencials no és obligatori. Seguint les instruccions de l’equip de govern mateix, el punt 2 remet a la retransmissió de les classes en streaming (en directe continu) i/o l’enregistrament de les classes. Això significa que, en efecte, d’acord amb la voluntat del professorat les classes es poden retransmetre en streaming i poden ser enregistrades, o no.  

Òbviament es tracta de dues opcions distintes. Com que el punt 3 especifica que els enregistraments s’han de conservar fins a la finalització del curs, això ha provocat que diverses facultats hagin emès comunicats ambigus donant instruccions sobre la suposada obligatorietat d’enregistrar les classes.  

Considerem que l’enregistrament de les classes 1) implica un risc potencial respecte a l’exercici de la llibertat de càtedra, 2) situa en un terreny extremament ambigu la condició dels drets sobre el material produït pel professorat, i 3) obre la porta a tipologies diverses d’usos indesitjables del material derivat de la classe presencial per part d’elements aliens a la Universitat de Barcelona.  

Per tant, entenem que la UB ha de vetllar, amb les eines necessàries, per a què els enregistraments no puguin ser utilitzats de forma indesitjable.  

D’altra banda, entenem que la via telemàtica just quan es tracta d’assistir a una classe que es retransmet en directe exigeix també un tipus d’assistència virtual –la mateixa que exigeix la defensa d’un TFG o d’un TFM–. Per tant, caldria deixar clar que la retransmissió en directe continu d’una classe demana que l’alumne la segueixi sincrònicament a través de mitjans telemàtics.  

En definitiva, recordem al conjunt del professorat que l’elecció sobre la possibilitat d’enregistrar o no les classes presencials i les telemàtiques-sincròniques respon a la seva pròpia voluntat, més enllà de les indicacions rebudes fins ara des dels òrgans dirigents de distintes facultats.  

Comitè d’empresa del PDI-laboral de la UB  

Barcelona, 17 de setembre del 2020

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s