La COS UB amb les vagues d’estudiants de la UB del 7 i 8 d’octubre i per la consulta del 9 de novembre

La secció sindical de la Universitat de Barcelona de la Coordinadora Obrera Sindical (COS UB) dóna suport a les iniciatives dels diversos nuclis a la UB del SEPC (organització nacional d’estudiants i de classe dels Països Catalans) que tindran lloc en la defensa d’un dret tan elemental com ho és el dret de la societat catalana a votar el 9 de novembre del 2014.
Alhora, donem suport a totes les iniciatives dels funcionaris i treballadors públics de la UB per participar en l’organització de la consulta del 9N. No abordarem cap debat jurídic, ja que som davant d’un conflicte polític que demana solucions polítiques. Tampoc no remetrem a la manca de legitimitat d’unes legalitats originades i imposades fa més de 300 anys mitjançant l’ocupació militar i no pas mitjançant referèndums.
Per nosaltres, les lluites pel dret elemental de votar el 9N i per l’alliberament nacional són completament indestriables de la resta de lluites socials. Una d’elles és per l’educació pública en tots els nivells, una educació pública que concebem al servei de la societat catalana i de la majoria treballadora. El model d’universitat que estem patint abraça una mercantilització extrema en tots els seus àmbits, reflectida també en l’ús de criteris quantitivistes en l’avaluació acadèmica del PDI, adoptant paràmetres de gestió empresarial capitalista que esdevenen destructius per a qualsevol servei públic. Estem suportant la manca de suport a la continuïtat de la carrera docent i investigadora, unes condicions de feina i salarials del professorat associat lamentables, l’expulsió contínua de la UB de docents lectors terminals i d’investigadors amb un alt bagatge docent i de producció científica, fins arribar a processos de persecució sindical explícita: assistim a un penós canvi del model d’universitat pública tal com l’havíem entès fins fa poc.
La inversió pública ha de revertir en la mateixa societat que sosté la universitat, no pas en beneficis privats concentrats en poques i poderoses mans. Quina confiança ens pot merèixer l’actual Consell Social de la UB, quan la funció que les grans corporacions financeres i els poders polítics dominants reserven a la universitat consisteix a elititzar-la? L’accés a l’educació s’ha de considerar com un indicador de la qualitat de vida de les persones, i el procés que la UB encarna als darrers anys s’encamina en la direcció inversa: l’expulsió de l’alumnat treballador a causa de la seva condició econòmica.
Només a través d’una participació veritablement democràtica del conjunt de membres de la col·lectivitat universitària (PDI, PAS i estudiants) és possible desenvolupar un procés que materialitzi els canvis necessaris, anant més enllà de pràctiques limitades a la delegació formal de la representació a través del vot. Aspirem a alguna cosa més que a un model de relacions clientelars i de poder que, arreu, afavoreixen els de sempre. Volem la independència per canviar-ho TOT, com un mitjà per defensar la classe treballadora en general i la universitat pública en particular.

COS UB

Barcelona, 6 d’octubre del 2014

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La COS UB amb les vagues d’estudiants de la UB del 7 i 8 d’octubre i per la consulta del 9 de novembre

  1. Retroenllaç: La COS UB amb les vagues d’estudiants de la UB del 7 i 8 d’octubre i per la consulta del 9 de novembre | COS | secció sindical a la UB

Deixa un comentari